Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Havanna rummer masser afd farverige bygninger

Kubansk rom

På Check Point Travel är de flesta av oss entusiastiska över den kubanska romen, som kan drickas antingen snyggt eller som en del av välsmakande och uppfriskande drinkar. Här kan du läsa mer om kubansk rom, som är en viktig del av den kubanska identiteten och kulturen.

shutterstock_292525172 Rum and Cola Cuba Libre with Lime and Ice.jpg

Det berömda landet Rom

Kuba har en lysande stjärna bland romälskare över hela världen. Kuba har en stolt tradition av att producera några av världens allra bästa rom. Några av världens största rommärken och mest kända romdrycker har alltså sett dagens ljus på Kuba.

Havana Club

Havana Club är ett rommärke som grundades på Kuba 1934. Idag är Havana Club ett av de mest sålda rommärkena i världen. Familjen Arechabala startade produktionen av Havana Club-rom på familjens destilleri i Cardenas, 175 kilometer öster om Havanna. 1960 förstatligades varumärket av Castro-regeringen efter den kubanska revolutionen 1959, och sedan 1994 har Havana Club varit ett 50/50-ägande mellan den kubanska regeringen och det franska företaget Pernod Ricard.

Havana Club har under många år varit en viktig tillgång för den kubanska regeringen, som började med att sälja Havana Club i Sovjetunionen och Östeuropa. 1977 flyttades produktionen av Havana Club till ett nytt destilleri i Santa Cruz del Norte, beläget mellan Havanna och Matanzas på Kubas norra kust, och idag säljs Havana Club över hela världen.

Bacardi

Bacardi är ett av de största spritföretagen i världen och säljer för närvarande över 200 miljoner flaskor per år. Bacardi har idag sitt huvudkontor på Bermuda, men företagets historia började på Kuba, där Bacardi grundades 1862 av spanjoren Don Facundo Bacardí Massó. Bacardi lyckades bland annat förfina dåtidens sätt att tillverka rom och med åren växte företaget som blivit lite av ett familjeföretag. Varumärket Bacardi blev internationellt känt via marknadsföringen av Kuba som "The home of rom" och Bacardi som "The king of roms". Bacardi har genom åren förvärvat en rad spritföretag och säljer idag välkända produkter som Grey Goose vodka, Bombay Sapphire gin och många fler.

shutterstock_378004141 Mojito cocktail.jpg

Romdrycker

Rom har som sagt tillverkats på Kuba i många år. Och det är inte bara några av de största rommärkena som kommer från Kuba, utan även några av de mest spridda romdryckerna har uppfunnits på Kuba.

Daiqury

Daiquiry är en dryck som innehåller rom, limejuice och socker. Drycken uppfanns enligt uppgift av den amerikanske gruvingenjören Jennings Cox, som arbetade på Kuba under det spansk-amerikanska kriget 1898. Senare kom drycken till USA, och idag är daiquiri en klassiker över hela världen. Drycken är gjord i ett hav av olika varianter - till exempel fryst daiquiri med pulvris, eller daiquiris med tillsatt frukt som banan eller jordgubbe.

Kuba Libre

Kuba libre är en dryck som består av cola, limejuice och rom. Kuba libre är en av de populäraste dryckerna i världen och sägs ha uppfunnits på Kuba runt år 1900. Det råder dock delade meningar om exakt hur drycken har sitt ursprung. "Cuba Libre!" var den kubanska befrielsearméns samlingsrop under frihetskriget, som slutade 1898. De flesta har provat rom och cola, men att njuta av det på Kuba är något speciellt.

Mojito

Mojito är en dryck som vanligtvis består av rom, socker, limejuice, mynta och kolsyrat vatten. Kombinationerna av surt och sött är gjorda för att komplettera rommens styrka. Mojiton sägs ha uppfunnits i Havanna, men det är osäkert vem som låg bakom den. Det är också osäkert varifrån namnet "mojito" kommer. Vissa tror dock att namnet kommer från de många spanjorer som kom till Kuba från Kanarieöarna. Spanjorerna introducerade en "mojo creole marinad", som var en speciell marinad med bland annat citrus.

Rom på våra resor

Du kan få läckra romdrinkar överallt på Kuba. Vad säger man till exempel om att ligga på en av landets läckra tropiska stränder under ett parasoll med en läcker daiquiri i handen?

Du kan uppleva spår av Kubas legendariska romproduktion och smaka rom på flera av våra resor till Kuba. Och på alla våra resor som inkluderar tid i Havanna kan du prova några av de läckra romdryckerna på La Bodeguita del Medio i Calle Empedrado. Det var enligt uppgift Ernest Hemingways favoritbar, och den är väldigt charmig. Runt om i övriga Kuba kan man även få läckra romdrycker som är gjorda enligt de traditionella metoderna.

Om du vill resa till det vackra landet Rom, Kuba, kan du skicka oss en reseförfrågan.