Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
shutterstock_189640985 Chichen.jpg

En dag på Chichen Itza

Chichen Itza, på Mexikos Yucatanhalvön, är utan tvekan ett av de mest mytomspunna spåren av forntida sydamerikanska kulturer. Idag anses platsen vara ett av världens sju moderna underverk, i nivå med Kinesiska muren och inka Machu Picchu i Peru. Det är en magnifik upplevelse att besöka platsen, se de imponerande ruinerna och få en unik inblick i de forntida Maya- och Itzá-tiderna. Här får du en uppfattning om hur du kan tillbringa en dag på Chichen Itza.

Det är en bra idé att komma tidigt till Chichen Itza, så slipper du gå runt i den värsta värmen – och här är det dessutom färre besökare. Det stora tempelområdet öppnar klockan 08:00. Om du följer programmet för vår resa "Det bästa av Mexiko" kommer du till Chichen Itza från kolonialstaden Mérida - en bilresa på cirka 1,5 timme. Från parkeringen går du till platsens besökscenter och köper en inträdesbiljett till området. Här kan du också hyra en engelsktalande guide, om du vill ha en som guidar dig runt och berättar historien om den gamla kungliga staden.

El Castillo - Kukulcáns Pyramide

Det första du ser när du går in i Chichén Itza är Kukulcáns pyramid (El Castillo). Ursprungligen byggd av Mayafolket, är det ett oförstörbart bevis på deras häpnadsväckande kunskap om astronomi och geometri. Den 25 meter höga pyramiden är faktiskt en mayakalender i sten. Den är uppdelad i 18 terrasser. En för varje månad i Mayakalendern. På var och en av pyramidens fyra sidor hittar du en trappa med 91 trappsteg som leder upp till den övre plattformen. När du lägger ihop stegen och lägger till toppplattformen får du antalet dagar på ett år: 365.

Chichen-Itza 04.jpg

Men pyramiden har inte alltid sett ut så här. Det finns faktiskt en mindre pyramid gömd under denna. En pyramid som arkeologer tror var tillägnad regnguden Chac. Men i och med toltekernas ankomst till staden fick en ny gud fotfäste i befolkningens religiösa uppfattning, Fjäderormen, som på Mayan fick namnet Kukulcán. Kanske var det anledningen till att pyramiden återuppbyggdes. Hur som helst var den nu tillägnad Kukulcán, och vid foten av den norrvända trappan kan man se två stora ormhuvuden huggna i sten. Två gånger om året, vid vår- och höstdagjämningen, kan du uppleva något ganska anmärkningsvärt. Sedan kastar solen sina strålar på norra sidan av pyramidens terrasser i en sådan vinkel att en slingrande skugga skapas, vilket gör att det ser ut som om en jätteorm kommer ut ur templet på toppen och slingrar sig ner över pyramiden för att sluta i ett dödligt ormhuvud med gapande mun och huggtänder. Att pyramiden skapades på det sättet är knappast en slump.

shutterstock_644467915.jpg

Observera att det inte är tillåtet att klättra i pyramiden och många av de andra byggnaderna i Chichén Itza. Platsens berömmelse ger många besökare, och därför har de mexikanska myndigheterna bedömt att det ligger i historiens intresse att de gamla byggnaderna inte klättras och slits.

Men det tar inte mycket ifrån upplevelsen. Det är imponerande vad Maya- och Toltekerna har producerat. Här, liksom på andra håll i Mexiko, har pyramider, tempel och palats byggts utan användning av metallverktyg. Det var helt enkelt inte känt. Verktygen som användes var gjorda av sten eller trä, och detta gör bedriften ännu mer imponerande om möjligt.

Utforska stadens fascinerande byggnader

Nordost om pyramiden hittar du flera byggnader från stadens storhetstid. I kolumnerna vid Temple of Jaguars & Shields (Templo de los Jaguares y Escudos) kan du se snidade skallerormar och stentavlor med jaguarer. Och inte långt därifrån ligger Skallens plattform, prydd med snidade dödskallar och representationer av stora rovfåglar som sliter upp mäns kistor för att äta upp deras hjärtan. Utan tvekan ett avtryck efterlämnat av toltekerna, som var kända som ett mer krigiskt folk – och kända för liknande motiv från sin huvudstad Tula. Man tror att denna kusliga plattform och den närliggande Jaguar & Eagle-plattformen användes för att tyst visa huvuden på de människor som offrades till gudarna. En praxis som blev omåttligt populär i och med toltekernas ankomst till Chichén Itza.

shutterstock_75765850.jpg

Pelota - ett heligt bollspel

På Chichen Itza kan du också ta en närmare titt på den stora pelotabanan. Spelet hade rötter i mytologin och ansågs därför närmast vara en helig ritual. Det spelades inte bara av mayafolket, utan var utbrett bland de olika folken i hela Mesoamerika – om än i lite olika varianter. Banan vid Chichén Itza är den största som finns i Mexiko. Den rektangulära gården kantas på varje långsida av två höga vertikala väggar. På varje vägg är fäst en stor stenring, genom vilken det antas att bollen måste skickas. Det är 8 meter upp till stenringen och från fynd i olika gravar vet man att kulorna (som var gjorda av gummi) vägde någonstans mellan ett halvt och tre kilo. Och eftersom det inte var tillåtet att använda händerna var det ett särskilt krävande och tekniskt spel. I likhet med Roms gladiatorspel verkar det som om det fanns både professionella bollspelare och amatörer. Satsningar gjordes på resultatet av matcherna och vinnarna belönades med gåvor och utmärkelser.

shutterstock_499950019 Detail of hoop at ball game court (juego de pelota) at Chichen Itza - Yucatan, Mexico.jpg

Eftersom det var ett spel med religiös betydelse kunde ett nederlag innebära att kaptenen för det förlorande laget offrades till gudarna. Ibland var det hela laget som offrades. Det kan vara fångar eller fiender som skickades ut på planen mot stadens professionella spelare, och som därför oundvikligen skulle sluta med att dra det korta strået. Längs bollplanens väggar kan man se reliefer som visar bland annat spelare i strid och förlorare som halshuggas.

Man tror att staden byggdes i detta område eftersom den är rik på underjordiska floder som skulle kunna förse staden och grödorna med vatten. Dessutom fanns det stora, avgrundsdjupa hål i marken, som mayaerna uppfattade som en port till underjordens gudar. En grusgång bakom bollplanen leder dig ner till Cenote Sagrado, som betyder Helig Cenote. Dyrbara gåvor och människor kastades i denna grop som offer till gudarna. Du vet detta eftersom du har dykt i dessa cenoter och hämtat både skatter och ben.

shutterstock_364201490.jpg

Den 1 000 pelare kvadraten

På din tur runt ruinerna får du inte missa Plaza de las Mil Columnas, som direkt översätts till torget med de 1 000 kolumnerna. När du ser det kommer du att veta varför det heter så. En ganska imponerande syn. El Caracol är en annan byggnad som är ett måste. Den ligger söder om pyramiden och var kanske den viktigaste i området. Byggnaden har fungerat som ett observatorium, och fönstren är tornet utformat på ett sådant sätt att vissa stjärnor syns på bestämda datum. På så sätt kunde översteprästerna beräkna och sätta datum för religiösa ceremonier och högtider, när man skulle plantera och när man skulle skörda.

Chichen-Itza 03.jpg

Upplev Chichen Itza

MERIDA - Mød de gæstfrie lokale i magiske Merida.

18

dagar

BOKA ONLINE 

SPARA 500 KR.

Det bedste af Mexico i bus
  • Guidad rundtur i Mexico City och Teotihuacan
  • I flodbåt bland fåglar och krokodiler i Sumidero Canyon
  • På upptäckt i Mayans gamla kungliga städer
  • Highland Indians, byliv och färgglada marknader
  • Atmosfäriska koloniala städer och strandsemester i Playa del Carmen
  • Inkl. flyg, tur och retur med buss, handplockade hotell och frukost

Från SEK 29 200

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn
Tulum 06.jpg

16

dagar

BOKA ONLINE

SPARA 500 KR.

Yucatan rundrejse i bil
  • Du får det bästa av Yucatan 
  • Maya kungliga städerna Chichén Itza och Calakmul 
  • Folkliv och kolonial charm i Merida och Campeche 
  • Upplev flamingos och krokodiler i Celestun 
  • Avkoppling och strandsemester i Playa del Carmen 
  • Flyg, hyrbil och bra hotell

Från SEK 21 800

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn