Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Merida 06.jpg

Guide till magiska Mérida

På Check Point Travel älskar vi Merida. Det är en vacker stad med en fantastisk atmosfär och varma kvällar året runt. Under dagen kan du ge dig ut på upptäcktsfärd på stadens kullerstensgator, och när kvällen kommer och ljuset tänds, dansar man i parker och torg.

Mexiko är fullt av koloniala städer, men spanjorerna gjorde något speciellt av Merida. Det blev deras huvudstad i Yucatan. En stad där guvernören stod i direkt kontakt med den spanske kungen och inte tog emot order från någon annan. Inte ens vicekungen i Mexico City. De magnifika palatsen, vackra kyrkor och stora torg kantade av eleganta pelargångar vittnar om att detta är en stad rik på kultur och historia.

Gå på en guidad stadsvandring eller upplev Mérida med en ljudguide

Om du är intresserad av historia, gå med på en av de guidade turerna från stadens turistbyrå på Plaza Grande (Calle 62). Flera gånger i veckan erbjuder de gratis stadsvandringar och skulle det visa sig att de inte har någon engelsktalande guide den dagen, fråga dem om du kan hyra en audioguide. Sedan kan du, med en engelsk guide i hörlurarna och en karta i handen, utforska i din egen takt.

Merida 04.jpg

Se Méridas sevärdheter på cykel

Ett annat alternativ är att hyra en cykel på Paseo de Montejo (kom ihåg ID) och åka runt på de slingrande gatorna i det historiska distriktet, känna atmosfären och besöka några av de stora sevärdheterna som Catedral de San Ildefonso, Casa de Montejo, konsten museum Museo de Arte Contemporáneo , som alla ligger runt Plaza Grande. Hitta en bänk i skuggan av ett av de stora träden och observera livet på torget. Det är liv och liv från tidig morgon till sen kväll. Blir du hungrig finns det gott om trottoarkaféer och små snacksställ. På söndagar hålls en stor marknad här på torget med otaliga stånd och gatukök.

Merida 01.jpg

En gunga med lokalbefolkningen

Varje helg och vissa dagar i veckan är det traditionell dans i parker och torg. På Plaza Grande är det vanligtvis måndag kväll, på tisdagar är det Parque Santiago och på torsdagar är det framför allt den äldre publiken som tar en sväng på den veckovisa Yucatecan Seranade.

Dans om aftenen i Merida.jpg

Besök Méridas stora marknad

Ett annat bra ställe att träffa mexikaner ansikte mot ansikte är på stadens stora marknad, Lucas de Galves. Den ligger i korsningen mellan Calle 56 och Calle 65. Det är en färgsprakande marknad med mycket folk och hundratals stånd. Här kan du få allt från färska grönsaker och mat till hängmattor till husdjur och köksutrustning. Marknaden är ett självklart ställe att äta lunch på. Hitta ett bord på en av de små restaurangerna och ta några tacos, lite ceviche och en kall öl i lokalbefolkningens sällskap.

Middag och en drink med lokalbefolkningen

Om du drömmer om att äta middag under bar himmel är La Recova Santa Lucia i Calle 60 ett bra val. Det är lite dyrt, men det är riktigt mysigt på restaurangens innergård och maten är god.
Du kan avsluta kvällen på ett lämpligt sätt med en drink på La Negrita Cantina, som enligt vår mening är den mest stämningsfulla baren i Mérida. Den ligger i hörnet av Calle 62 och Calle 49. På det vitkalkade tegelverket står det "La Negrita", och när man kommer in genom svängdörrarna är det som att gå in i en klassisk mexikansk kantina. Det är ett populärt ställe bland lokalbefolkningen, och om det inte finns plats i baren, leta efter ett bord på innergården. Flera gånger i veckan finns även livemusik. Och när musiken spelar är det dans.

La Negrita Merida - Live Music - Merida.jpg

Vill du ha en äkta mexikansk matupplevelse så kan vi rekommendera Las Vigas i Calle 63, nr 497. Här lagar de riktigt god mat för en billig peng, så det är av goda skäl en populär restaurang bland turister och lokalbefolkning.
Nu finns det massor av bra restauranger i Merida, men vi måste ge 130 Grados Steakhouse ett försök i centrum. De gör några seriösa biffar på den restaurangen. Så om du drömmer om en riktigt god biff med ett gott glas vin så är det här restaurangen. Du kan boka bord på restaurangens hemsida: http://www.130grados.mx

På utflykt till ett naturreservat

Om du vill ha mer av en naturupplevelse, överväg en resa till Celestun naturreservat. Det tar ca. 1,5 timme med bil att köra ut till den lilla fiskebyn Celestun. Härifrån kan du ta en båttur in i reservatets mangroveskogar, som är hemvist för krokodiler, leguaner, en mängd olika fågelarter och en enorm koloni av rosa flamingos. Det senare upplevs bäst under perioden december till april.