Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Rejser til Thailand. Sejl med de unikke longtail boats

Thailand för första gången? Här är 3 bra tips

Dorte.jpg

När du reser till Thailand reser du till sol och ett tropiskt klimat. Men man möter också en kultur som är väldigt annorlunda än den danska. Och det kan komma mycket gott ur det. Med vår lilla guide får du tre råd om hur du får bästa möjliga upplevelser i mötet med thailändarna och Thailand.

1) Få ett bra möte med thailändarna

Sawadee Kaa

I Thailand, som överallt annars, är det en bra idé att lära sig några enkla uttryck och fraser. Och en av de mest grundläggande sakerna är att lära sig hälsa. I Thailand skakar man inte hand. Istället lägger du handflatorna mot varandra som bilden visar och böjer huvudet lätt. Ju högre du håller händerna, desto mer respekt visar du. Själva hälsningen lyder:

"Sawadee kaa!" om du är kvinna och "Sawadee krub!" om du är en man.

Hälsningen används flitigt, så du lär dig förmodligen snabbt.

Tack, förresten, heter "Korb khun kaa!" för kvinnor och "Korb khun krub!" för män.

Försök också med ett leende. För det mesta är thailändarna buddhister, och de värnar om fred och harmoni. Du möts med ett leende, och varför inte återgälda? Om du är sugen på det får du gärna ha lite kul. Det kommer säkert att uppskattas, och det är ett bra sätt att komma närmare varandra.

Undvik att visa ilska. I Thailand är det skamligt och skamligt att bli upprörd offentligt – för dig. Var istället artig och tålmodig – och uthållig om situationen kräver det.

Avstå också från att peka finger åt andra eller vända fotsulorna mot andra. Det anses vara oförskämt och respektlöst.

2) Gå ombord på det thailändska köket – och prova gärna ett gatukök

Thai Food

Maten i Thailand är delikat med massor av färsk frukt och grönsaker, mycket fisk och skaldjur, chili och curry och mycket ris. Och allt du behöver göra är att ge det en chans. Det är billigt att äta ute, så du löper ingen stor risk genom att prova.

Ofta serveras maten i Thailand som delade tallrikar så att flera personer kan smaka på rätten. Och det är också ett bra sätt att smaka mycket.

Köket är inte riktigt detsamma i söder och norr, men vissa rätter är nationella.

Några av mina favoriter är:

Pad Thai: Bandnudlar med t.ex. böngroddar, lime och jordnötter samt grönsaker och kött i form av kyckling, mage eller nöt.

Tom Kha: Kokosmjölkssoppa med lime och örter med tomat, svamp och räkor/kyckling/fläsk.
Pa Naang: Röd curry med kokosmjölk, grönsaker och kyckling/fläsk/nötkött. Det kan vara ganska starkt!

Pad Krapow Gai: Snabbstekt kyckling med massor av thaibasilika (helig basilika), chili och vitlök

Sticky Rice med mango: En extremt populär dessert, som serveras med tjock kokosmjölk som är både sötad och saltad.

Om du vill undvika mycket stark mat, vänligen meddela detta vid beställning. All mat görs på beställning i Thailand, så det är enkelt att skräddarsy en rätt. "No hot" och "No spicy" räcker långt.

Och ja! Gatuköken gör fantastisk mat, och du kan lugnt kasta dig ut i det. En bra tumregel i detta avseende är att se vad lokalbefolkningen gör. Om det finns lokala kunder vet du att maten är bra.

3) Prova thaimassage

Thai Massage

En thaimassage är en upplevelse för hela kroppen – och det är en härlig sådan i sitt slag. En riktig thaimassage innehåller fötter, vader, lår, ländrygg, axlar, nacke, armar och händer och du kommer att känna dig 10 år yngre efter en bra massage.

Utövaren, som vanligtvis är en kvinna, använder både händer, armbågar, fötter och knän i massagen, som består av en blandning av tryck och stretching som för kroppen i olika yogapositioner.

Thaimassage är – trots namnet – en massageteknik med ursprung i Indien. Massageformen kom senare till Thailand, där den blev mycket använd och fortfarande är. Massagen sker fullt påklädd och utan några oljor eller krämer.

En thaimassage sker vanligtvis på en madrass eller matta på golvet och varar 60-90 minuter. Priset varierar mellan 50 och 300 DKK och är dyrast på hotell med många stjärnor.

Gör thaimassage ont?

Du kan naturligtvis känna en thailändsk massage. Men det är inget att vara rädd för. En bra massage skadar inte mer än att den måste utstå. Och om du tycker att massören tar för hårt, säg det.