Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Thai food.jpg

Thailändsk mat

För många som reser till Thailand är en av höjdpunkterna den thailändska maten. Landet bjuder på ett hav av exotiska och välsmakande rätter, och där varje område har sin egen specialitet. Drömmer ni också om den thailändska maten och vill förbereda er på vad som väntar där borta, så kan ni läsa mer om Thailands goda mat här.

Äta i Thailand

På Bangkoks livliga gator ryker det från gatuköken och dofterna virvlar runt i den tropiska luften. I turistområdena ligger färsk fisk och skaldjur på is hos gourmetrestaurangerna, och ute på landsbygden kan ni köpa färska färgsprakande frukter från enkla bodar längsmed vägarna. Ni hittar god och väl tillagad mat i hela Thailand.

Thailändare äter ofta ute, t.ex. på marknader eller vid matbodarna på gatan. På morgnarna säljer högt ropande gatuförsäljare ångande hett kaffe och krispiga kinesiska doughnuts vid de små gatubodarna. Till lunch kan ni exempelvis gå till ett av gatuköken och få en enkel nudelrätt eller stekta grönsaker. Något som också är populärt är att äta sin lunch vid en så kallad ráhn kôw gaang, alltså en rice-and-curry-shop.

På Thailands restauranger finns det såväl enkla thailändska rätter som avancerad gastronomi. I turistområdena finns det dessutom västerländska restauranger som serverar mat från hela världen.

Så äter man

Sättet man äter på i Thailand är oftast avslappnat och informellt. Thailändare njuter av det sociala som kommer med att man äter många tillsammans – och inte minst pga. chansen att få smaka på flera olika rätter. Det är vanligt att man delar när man äter tillsammans med andra. Thai-rätter serveras i stort sätt alltid på serveringsfat så att alla vid bordet kan ta. De rätter som blir beställda kommer oftast i den ordning som de blir färdiga i köket. När thailändarna själva äter på ”familjesättet” och delar maten, så beställer man för det mesta lite av varje. Det kan t.ex. vara en curry, en stekt eller ångad fisk, en grönsaksrätt och en soppa. Detta gör inte bara att man får smaka på olika saker, utan även att det blir en balans mellan starka, söta, sura och salta smaker.

Om thailändsk mat

Om ni inte känner till den thailändska matkulturen kan det vara svårt att veta vad man absolut inte får missa och vad man ska vara uppmärksam på. Vi har därför samlat tips och information om mat och hur man äter, vilket ni kan få uppleva på er Thailandsresa.

Ät där lokalbefolkningen äter

Om ni är på jakt efter god thailändsk mat utan att vara säkra på vart maten är god, är det som regel en bra idé att äta där lokalbefolkningen äter. Med andra ord; där det är mycket folk är det oftast god mat.

Ätpinnar eller bestick?

Thailändsk mat äter man oftast med gaffel och sked – inte med ätpinnar. I Thailand använder man bara ätpinnar när man äter kinesisk mat.

Matställen i Bangkok

I Bangkok finns det många spännande ställen att äta på. Alternativen inkluderar allt från enkla måltider i gatuköken till avancerad gastronomi på supermoderna restauranger. Här kommer några konkreta idéer till matglada resenärer i Bangkok.

  • Upplev en av Bangkoks mest populära bufféluncher på Lord Jim’s Restaurant, som ligger med utsikt över floden på Mandarin Oriental Bangkok. Här kan ni njuta av allt från färska skaldjur till internationella specialiteter.

  • Njut av en härlig måltid på en av Bangkoks skybarer med utsikt över staden. Testa t.ex. Sirocco som ligger på 63:e våningen i The State Tower Building. Det är inte tillåtet att ha sommarkläder, så kom ihåg att byta om till finkläder samt att boka bord i förväg. Sirocco har öppet från kl. 18.00 till kl. 01.00.

  • Åk på en Dinner Cruise på Chao Praya River på kvällen och njut av luxuösa måltider med ett glittrande Bangkok i bakgrunden. Dinner Cruises finns i många olika varianter och prisklasser.

  • Besök Bangkoks blomstermarknad tidigt på morgonen, t.ex. på vår resa till Bangkok, Khao Sok och Khao Lak. På denna ljuvliga marknad finns hundratals bodar som är fyllda med exotiska växter. Vid marknadens små kök kan ni få ångande varm nudelsoppa – Bangkoks bästa om man ska tro lokalbefolkningen.

Lär er att laga thailändsk mat

Om ni gärna vill lära er att själva kunna laga god och autentisk thai-mat kan ni gå på en matlagningskurs, vilket blir möjligt på fler och fler ställen i Thailand. Här får ni lära er om de kända rätterna och teknikerna bakom. Oftast består en del av kursen av att man ska hitta och köpa färska ingredienser på den lokala marknaden.

Specialiteter och ingredienser

Utbudet av rätter varierar beroende på vart i Thailand man befinner sig, men många av grundelementen är samma i hela landet. Här är tre av grunderna i thailändsk matlagning:

Ris

Ris är en central ingrediens i den thailändska matkulturen. Gin kôw rěu yang? (Har du ätit ris än?) är vanligt att man frågar för att ta reda på om man har ätit ris, och för många thailändare är ris en viktig del av varje måltid. Ris serveras oftast som tillbehör till huvudrätter, såsom curry-rätter, stekta kyckling- och grönsaksrätter och soppor. Kärleken till riset är också en av anledningarna till att landet har varit en av världens största exportörer av ris sedan 1960-talet.

Curry-rätter

Det thailändska köket är känt för sina curry-rätter. En traditionell curry är en rätt som innehåller en blandad form av chilipasta som är mer eller mindre stark. Vanligtvis framställer man currypastan i en mortel där färska ingredienser mosas till en tjock massa. I pastan använder man ingredienser såsom vitlök, citrongräs, torkad chili, schalottenlök, räkpasta och salt. I det thailändska köket finns det framförallt tre currypastor (gaang) som används. Gaang pét (stark curry) är den vanligaste och används oftast som bas när man lagar andra mildare curry-rätter.

Nudlar

Nudlar är från början en kinesisk uppfinning, men idag är det en självklar del av den thailändska matlagningen. Det finns fyra typer av nudlar som används i en uppsjö av olika rätter. En av de mest populära nudelrätterna hos turister är pát tai, som består av tunna stekta risnudlar med t.ex. räkor, böngroddar, tofu, ägg och kryddor.

Har ni blivit sugna på att höra mer om resor till Thailand där ni själva får uppleva denna fantastiska mat, så är ni varmt välkomna att ringa till oss på 86 13 77 44 eller skicka en reseförfrågan.