Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +

Varför ska man resa till Kuba?

Här kan ni läsa om några av de sevärdheter och egenskaper som enligt oss gör Kuba till ett alldeles speciellt resmål.

bil-og-case.jpg

Spännande historia

Något som gör en Kubaresa till en otroligt fascinerande upplevelse är landets spännande historia. När ni kommer till Kuba är det som att träda in i en tidsficka där mycket ser ut precis som det gjorde för flera årtionden sedan.

I Havanna rullar gamla amerikanska bilar runt på de stämningsfulla kullerstensgatorna. Bilarna är kanske den mest välkända symbolen på hur gammaldags många saker är och ser ut på Kuba. Även byggnaderna i landet är slitna och från en annan tid - men det är alla dessa saker som gör att landet har en alldeles speciell stämnings och charm.

På flera platser kan ni uppleva spännande spår efter berömda revolutionsmänniskor såsom Che Guevara och Fidel Castro. Det är t.ex. en häftig upplevelse att besöka revolutionsmuseet Museo de la Revolución i Havanna, där ni kan få höra hela historien om Fidel Castro och hans väg till makten. Framför museet står båten ”Granma” som år 1956 transporterade Che Guevara, Fidel Castro och deras kamrater från Mexiko till Kuba.

I staden Santa Clara på centrala Kuba kan ni idag se flera statyer av Che Guevara. Under den stora statyn av ”el Che” på Plaza de la Revolución ligger ett mausoleum där Che Guevara är begravd.

Förutom Kubas senare revolutionshistoria så finns det även många spår som leder oss tillbaka hela vägen till tidigare koloniherradömen. Ni kan t.ex. se de gamla byggnaderna och torgen som spanjorerna byggde under sin tid i både Havanna och Trinidad. I ”söderns pärla” Cienfuegos kan ni uppleva det franska inflytandet i stadens arkitektur, som bl.a. består av breda boulevarder, parker och pelargångar.

kontrasternes-cuba.jpg

Förförande och munter kultur

Trots att kubanerna lever under hårda förhållanden med få resurser, så har de generellt en livsglädje som inte går att ta ifrån dem. Det finns alltid plats till ett leende, de njuter av att dansa på livliga salsabarer och tar emot turister med en genuin nyfikenhet och öppna armar.

Ni får de bästa upplevelserna med kubanerna genom att vara öppna i mötet med dem. Om ni utstrålar vänlighet och respekt så kommer dem att bemöta er på samma sätt.

Ett sätt att komma i kontakt med kubanerna och få en inblick i deras privatliv är genom att bo på ett privat casa particulares (Bed & Breakfast). Det är ett spännande (och billigare) alternativ till att bo på hotell. Här får ni chansen att träffa kubanerna och uppleva deras härliga sällskap.

Sist men inte minst, så är Kuba även platsen där ni kan få några av världens bästa cigarrer – och som kan sköljas ner med den välkända kubanska romen. 

shutterstock_158460236 Varadero Beach Cuba.jpg

Bra väder under större delen av året

Rubriken har redan sagt det, vädret på Kuba är skönt under större delen av året. Det är soligt och temperaturen ligger oftast omkring 25-31°C på dagarna. Man kan naturligtvis aldrig garantera något när det handlar om väder, men man kan ”riskera” att få riktigt fint väder på en resa till Kuba.

AnconBeach.jpg

Resa till Kubas stränder

Kuba bjuder på många fantastiska stränder, och ni kan på flera platser njuta av vita och gyllene sandstränder som kantas av svajande palmer och ljummet havsvatten.

Kubas stränder är otroligt bra på många platser runtom i landet. Stranden Ancon (Playa Ancon) vid Karibiska Havet är en av våra favoriter. Stranden flankeras av palmer och ett hav som oftast är lugnt och badvänligt. Den gyllene sandstranden ligger ca 15 minuters bilresa från Trinidad, så här kan ni kombinera strandliv med att utforska den fascinerande gamla kolonialtidsstaden som bär spår från den spanska regeringsperioden.

Stranden vid Playa Giron på Kubas södra kust är också en av höjdpunkterna. Här kan ni slappna av, bada samt utforska havet då det är en bra plats för snorkling och dykning.

Även på Kubas nordkust kan ni slappna av på vackra stränder. Här kan vi varmt rekommendera stränderna vid Varadero, Cayo Santa Maria och Cayo Coco. På västra Kuba kan ni besöka den fina stranden Maria La Gorda som bjuder på lugnt vatten, gyllene sand och bra snorkling.

bus-og-casa.jpg

Städer med charm och själ

Kubas städer är otroligt speciella. De är väldigt olika men de har alla en gemensam nämnare, nämligen en charmig atmosfär och själ. En stor del av städernas charmiga stämning har utan tvekan skapats av invånarna. Kubanerna är vänliga och välkomnande, och deras gästfrihet gör utforskandet av Kubas städer till en otroligt härlig upplevelse.

När man pratar om kubanska städer är det omöjligt att inte nämna Havanna, och varför skulle man inte göra det? Havanna består av öppna torg och mysiga gator som slingrar sig mellan patinerade byggnader. När man går längs gatorna känner man att detta är en stad som har fått uppleva allt möjligt. Det är slitet, men på ett vackert och förförande sätt.

Trinidad är en annan av de kubanska städerna som definitivt är värd att besöka. Gå en promenad på stadens gator mellan låga pastellfärgade hus. Sätt er på vackra gamla Plaza Mayor som omges av storslagna palats och exklusiva hus. Ni kan också njuta av en härlig måltid på en av stadens små restauranger. När mörkret faller över staden kan ni uppleva den livliga atmosfären på alla spelställen, där kubanerna njuter av de förförande rytmerna.

Se några av våra resor till Kuba här: