Seychellerne-desktop.jpg
Resor till Seychellerna

Praktisk information

FÖRE AVRESA

Pass och visum

Det är resenärens eget ansvar att ha ett giltigt pass. Detta gäller även barn, som också måste ha ett eget pass. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Svenska medborgare som ska resa till Seychellerna behöver inte ha ett visum så länge vistelsen inte överskrider 90 dagar.

Vaccinationer

Som resebyrå får vi inte ge rådgivning om vaccinationer, och därför är det viktigt att du kontaktar en resemedicinsk mottagning eller din läkare för rådgivning och vägledning. Det är viktigt att du gör detta i god tid, minst 4-6 veckor före avresa. Det är resenärens eget ansvar att medbringa giltiga vaccinations- och medicindokument. Om du mellanlandar i eller reser mellan flera afrikanska länder ska du även ha de vaccinationer som krävs i dessa länder. På Vårdguidens hemsida kan du läsa mer om vilka rekommendationer som finns för olika destinationer.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar alltid att resenären tecknar en reseförsäkring, och den vi rekommenderar är Europeisk ERV.

Situationen på Seychellerna

Vi rekommenderar alltid att ni undersöker den aktuella situationen i det land ni ska resa till. Detta kan ni göra på Utrikesdepartementets hemsida, som ger råd och information till svenska resenärer om säkerhetssituationen i olika länder och områden. Här framgår det om UD avråder från resa pga. risk för krig, terrorism, social oro, naturkatastrofer, kriminalitet eller liknande.

INCHECKNING

Incheckning online

Många flygbolag erbjuder incheckning online. Hur lång tid före avresa ni kan checka in varierar, men oftast öppnar incheckningen 24 timmar före avresa.

På flygplatsen

På avresedagen rekommenderar vi att ni befinner er på flygplatsen minst 2 timmar före avgång. Eftersom det kan variera beroende på vilket flygbolag ni reser med, samt från vilken flygplats, så rekommenderar vi att ni undersöker vad som står angående detta på flygplatsens hemsida.

Bagageregler

Oftast är det tillåtet att ta med 20 kg incheckat bagage samt 7 kg handbagage per resenär. Reglerna kan variera beroende på vilket flygbolag ni reser med, därför rekommenderar vi att ni undersöker vilka regler som gäller på flygbolagets hemsida. Vi rekommenderar även att ni tecknar en bagageförsäkring, eftersom vårt och flygbolagets ansvar är begränsat när det kommer till försenat eller borttappat bagage.

Handbagage

Kom ihåg att eventuella vätskor i handbagaget ska packas i en återförslutningsbar plastpåse innan ni ställer er i kö till säkerhetskontrollen. Varje enskild behållare får max. innehålla 100 ml (max. 1 liter totalt). Påsen ska visas för säkerhetspersonalen. Dessa regler inkluderar inte mediciner i flytande form (t.ex. vätska eller gelé). Vi rekommenderar att ni före resan tar fram dokumentation på vilka mediciner ni planerar att ta med i ert bagage, samt att ni packar viktig medicin i handbagaget.

PÅ FLYGET

Tax Free

Vi vill uppmärksamma er på att skattefria varor i handbagaget som är i flytande form (t.ex. parfym, smink, krämer och alkohol) beslagtas vid mellanlandning i Europa. Oftast kan man handla skattefria varor i samband med den sista mellanlandningen och/eller ombord på flyget innan ni har nått slutdestinationen. 

ANKOMST

Borttappat bagage

Om ni inte har fått ert bagage vid ankomsten ska ni kontakta flygbolaget innan ni lämnar flygplatsen. Det är viktigt att ni får en kopia av RIP-rapporten till efterföljande dokumentation. Kontakta även ert försäkringsbolag för att söka ekonomisk kompensation.

Välkomsten

En representant från vår samarbetspartner på Seychellerna välkomnar er när ni ankommer. Representanten väntar i ankomsthallen och har en skylt med era namn på. Ni bli välkomnade och får ett kuvert med information om resmålet, utflyktsalternativ och kontaktuppgifter till vår lokala samarbetspartner så att ni kan komma i kontakt med dem under resans gång om det skulle bli nödvändigt. Notera att det också finns ett akutnummer som ni kan ringa till utanför öppettiderna.

Tidsskillnad

Seychellerna ligger 2 eller 3 timmar före Sverige, beroende på om vi har vinter- eller sommartid.

Valuta

Valutan är seychellisk rupie, som ni framförallt använder när ni handlar, betalar för måltider och drycker på små lokala restauranger etc. Betalning av utflykter, hyrbil och liknande räknas oftast i euro.

Kreditkort

Det finns flera bankomater som tar emot internationella kreditkort på t.ex. flygplatsen, i huvudstaden Victoria och på flera andra platser på Mahé. Det finns även bankomater på Praslin och La Digue. Ni kan alltid fråga personalen på ert hotell eller guesthouse om närmaste bankomat. Var uppmärksamma på att många småbutiker och kiosker inte tar emot kreditkort. Detta gäller även när ni åker taxi eller handlar på marknader, och därför är det en bra idé att alltid ha med sig lite kontanter. Det finns en max. gräns för hur mycket man får ta ut per dag, gränsen beror på korttypen samt vilken bank ni har. Ett tips är att kontakta er bank angående detta innan resan.

Kranvatten

Ni bör inte dricka vattnet som finns i kranarna, utan istället köpa vatten på flaska. En vattenflaska kostar inte särskilt mycket och kan köpas överallt.

Elektricitet, mobiltelefoni och internet

På Seychellerna har man 240 V och stickkontakter med tre ben, och därför rekommenderar vi att ni tar med en reseadapter hemifrån. Var även förberedda på att det kan vara dålig mobiltäckning på vissa platser. Det finns en del restauranger och caféer som har gratis Wi-Fi och det finns oftast Wi-Fi på hotellen. Det kan variera från hotell till hotell om det är gratis eller inte, och var uppmärksam på att förbindelsen inte alltid är så bra.

Dricks

Det är normalt att man ger 5-10% i dricks. Om dricks är inkluderat i priset framgår detta på notan som service charge. Det uppskattas även om man ger dricks till rengöringspersonalen på hotellet.

Klimat

Seychellerna har ett tropiskt klimat utan några större förändringar. Dagstemperaturen ligger oftast på omkring 25-30°C året runt och på natten blir det något svalare. Vattentemperaturen är omkring 26°C hela tiden. Solen skiner året runt och är stark så kom ihåg solkräm med hög solskyddsfaktor. Seychellerna ligger utanför cyklonbältet och utsätts därför ytterst sällan för några större oväder. I augusti och september kan det sköljas upp tång på stränderna på södra Praslin, men om detta sker brukar hotellen arrangera transport till andra stränder. Våra hotell och guesthouses på Praslin ligger på den norra kusten där stränderna sällan får problem med tång.

Språk

Det finns tre officiella språk på Seychellerna; engelska, franska samt kreol som stammar från franskan.

Religion

Den största delen av landets invånare är kristna och de flesta är katoliker. Det finns även dem som är protestanter eller medlemmar i den anglikanska kyrkan som är ett tydligt arv från den franska och engelska kolonialtiden. Förutom de redan nämnda finns även en liten grupp som tillhör andra religioner och där hinduismen är den mest synliga.

Transport

När ni reser till Seychellerna med Check Point Travel inkluderar vi som regel alltid transport från flygplatsen till ert hotell eller guesthouse och retur. Vi arrangerar även transporten till boende på de andra öarna om ni har beställt ö-hopp på Seychellerna. Vi rekommenderar att ni hyr en bil ett par dagar på huvudön Mahé, som bjuder på många vackra sträckor längsmed kusten och genom skogbeklädda berg till småstäder och vackra sandstränder. På Mahé är det även möjligt att åka runt med de lokala bussarna, men det kräver tid och tålamod. På Praslin hinner ni med mycket på en dag med hyrbil, och på den mindre ön La Digue är det bäst att hyra en cykel alternativt utforska ön till fots eller med en av de små golfbilarna. Mellan öarna genomförs transporten ombord på en Cat Coco som är en snabb katamaran där man både kan sitta inne och uppe på däck. Vi kan varmt rekommendera det sistnämnda där ni kan njuta av utsikten. Det är även möjligt att resa med små flyg mellan Mahé och Praslin, vilket tar ca 20 minuter.

Utflykter

Det finns många bra utflykter man kan göra på Seychellerna. Ni kan snorkla, vandra och utforska regnskogen i Valle de Mai med en lokal naturguide. Det är också möjligt att följa med på guidade cykelturer på La Digue, stadsvandring i huvudstaden Victoria och båttur till Ile Curieuse som är hem för de enorma Aldabra-sköldpaddorna. Vi har samlat några av våra favoriter i ett utflyktspaket som du kan se på vår hemsida. Du kan beställa paketet hemifrån eller på Seychellerna hos vår lokala samarbetspartner.

HJÄLP PÅ RESAN

Om det mot all förmodan skulle uppstå problem på resan så ska ni i första hand kontakta vår lokala researrangör Creole Travel Service, som kommer göra sitt bästa för att hjälpa er. De har två akuttelefonnummer. På Mahé är akutnumret: +248 2520 999 och på Praslin är det: +248 2520 900. Ni är naturligtvis också välkomna att kontakta oss under våra öppettider. Ni kan skriva till oss på kundeservice@cpt.dkeller ringa till oss på +45 8613 7744. Check Point Travel har öppet måndag till fredag från kl. 09.00 till kl. 17.00. Vid nödsituationer utanför kontorets öppettider kan ni kontakta oss på vårt akuttelefonnummer telefonnummer.

HEMRESA

Incheckning och ändringar

Oftast kan man checka in 24 timmar före avresa, men vi rekommenderar att ni kontrollerar aktuell resplan på www.checkmytrip.com för att läsa om ev. ändringar samt incheckning på Seychellerna. Det är en bra idé att vara på flygplatsen i god tid, gärna 2,5 timme före tidpunkten för avresa.

333_IMG15 Giant Tortoise_3008x2000.jpg
327_IMG12 Waterfall Vallee de Mai_3872x2592.jpg
Hittade du inte det du letade efter?
Ring till oss på 08-408 382 38 eller skicka en reseförfrågan