Vietnam-desktop.jpg (1)
Resor till Vietnam
Mekong delta, Can Tho, Vietnam  shutterstock_74636878.jpg
shutterstock_125079869 HANOI, VIETNAM - APRIL 21 Unidentified flower vendor at the flower small market on April 21, 2012 in Hanoi, Vietnam..jpg
shutterstock_188298236 HOI AN, VIETNAM -APRIL 16 Cua Dai Beach in Hoi An, Vietnam on April 16, 2014 in Hoian, Vietnam..jpg
Vietnam-desktop.jpg
LungPhin_5576.JPG
Se galleri

Program & karta

Resplan

Vietnam är ett land som på det vackraste av sätt blandar östens mystik med storslagna naturupplevelser, kontrastfulla kulturmöten, en ojämförbar historia, härliga stränder, gastronomi i världsklass och en vänlig och nyfiken befolkning. Likt ett pärlband ligger äventyren på rad från norr till söder. På den här resan ingår flera av Vietnams största sevärdheter, men det finns även tid för de mindre kända höjdpunkterna och avslappning.

shutterstock_267351125 Colorful vegetables for sale at the Central Market of Hoi An, Vietnam.jpg

Äventyret inleds i härliga Hanoi som på ett fantastiskt sätt kombinerar det historiska med det moderna, vilket en cyclotur genom staden visar.

Ha Long-buktens spännande klipplandskap finns med på UNESCOs världsarvslista och båtturen här är en naturlig höjdpunkt. Hué ger en inblick i kejsartidens Vietnam där extravaganta kejsarpalats och hemlighetsfulla gravplatser stod på dagordningen.

Nästa stopp på resan är Vietnams vackraste stad Hoi An där ni möts av kolonialtidsstämning, fantastiska stränder och mysiga restauranger.

Metropolen Ho Chi Minh City och det enorma Mekongdeltat avslutar denna resa från norr till söder.

Ni lämnar Sverige och kliver ombord på flyget till Vietnam.

Vietnam_Asian market exotic fruits_49865191.jpg

Ni ankommer till Vietnams charmiga huvudstad Hanoi, där representanter från vår lokala samarbetspartner väntar på att köra er till ert centralt belägna hotell. Om ni inte vill använda eftermiddagen på att vila efter den långa resan kan vi rekommendera att ni åker på av avslappnande cyklotur i Hanois historiska gamla stadsdel.

Cykloturen slutar mitt i den gamla stadsdelens fascinerande virrvarr av mysiga små butiker, livliga gatumarknader och motorcyklar som susar förbi.

Hanoi_Den gamle bydel.JPG

Dagen är som gjord för en rundtur i centrala Hanoi, vars spännande historia sträcker sig från kejsartiden över den franska perioden till dagens moderna Vietnam. Något av det första man lägger märke till är de breda boulevarderna och vackra byggnader från den franska kolonialtiden som bidrar till den speciella atmosfären som finns här i Hanoi. Små sjöar och grönområden skapar välbehövliga oaser där folk samlas tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen för att utöva Tai Chi, spela badminton eller bara slappna av i skuggan och iaktta folklivet.

Blomster på cykel.jpg

Om ni är morgonmänniskor kan vi varmt rekommendera ett besök på Hanois imponerande blomstermarknad, där tusentals blommor byter ägare under livliga förhandlingar. Marknaden är ett bombardemang för alla sinnen, och där alla tänkbara färger finns representerade.

Hanoi är också en plats där upplevelserna kommer till den som är nyfiken, så besök ett av de lokala gatuköken och lär känna lokalbefolkningen. Ni kan också slappna av i en av stadens många parker eller gå en promenad längsmed Den Röda Floden och iaktta folklivet vid den historiska bron Dien Bien Phu.

Halong sunset.jpg

Det har blivit dags att säga farväl till charmiga Hanoi. Ni blir upphämtade vid ert hotell av en shuttle bus som kör er genom vilda landskap österut till en av resans mest markanta höjdpunkter, nämligen den mytomspunna Ha Long-bukten.

Här väntar ett spännande dygn ombord på en "junk boat".

Efter en härlig brunch är båten tillbaka i Ha Long, där en shuttle bus väntar på att köra er tillbaka till Hanoi.

Resan fortsätter från Hanoi med det historiska tåget The Reunification Express till kejsarstaden Hué. Tåget avgår på kvällen och ni åker under natten med ankomst i Hué på morgonen. Tågresan gör det möjligt att resa som lokalbefolkningen, och i en 4-personskupé med fyra sängar kan ni prata med de gästfria vietnameserna. Komforten är inget man kan skryta om, men det är en annorlunda upplevelse att ta tåget. Om man betalar en extra avgift är det möjligt att arrangera flygtransport till Hué samt en extra övernattning på hotell.

Ni ankommer till Hué tidigt på morgonen där ni blir upphämtade på stationen och skjutsade till en frukostrestaurang. Därefter åker ni till hotellet där ni kan lämna ert bagage och börja utforska kejsartidens Vietnam. Ni besöker historiska kungapalats mitt i Hué, samt många av de gravplatser som finns runtom staden i närheten av Dofternas Flod.

Gå eller ta en cyclo till kejsarpalatset, som på många sätt påminner om Den Förbjudna Staden i Peking. Detta historiska område finns med på UNESCOs världsarvslista och man har använt stora resurser under de senaste åren för att restaurera områdets vackra byggnader. Syftet med restaureringen har varit att ge besökarna en inblick i dåtidens klassiska arkitektur, samt att ge en inblick i den lyx som kejsaren och hans familj omgav sig med.

shutterstock_270841277 Hai Van pass - the famous road which leads along the coastline mountains near Da Nang city, Vietnam..jpg

Efter frukosten är det dags att fortsätta resan söderut mot kolonialtidspärlan Hoi An. Ni kör längsmed Sydkinesiska Havet på en av de mest spektakulära delarna av den långa kuststräckan. Ni passerar bl.a. Hai Van-passet som under Vietnamkriget var en av de allierades viktigaste baser. Även China Beach utanför staden Da Nang passeras, där de amerikanska styrkorna gick iland och byggde sitt viktigaste brohuvud till norra Vietnam i samband med kriget. Idag ligger hotell sida vid sida längs sträckan.

HOI AN, VIET NAM Two unidentified asian female tourists in traditional vietnamese conical hats walk.jpg

Inled vistelsen i Hoi An med en spännande stadsvandring i den UNESCO-fredade gamla stadsdelen. Här är det lätt att hyra en lokal guide som kan berätta historien om när Hoi An var en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder, på samma nivå på Macau och Penang. Idag är Hoi An en välbevarad handelsstad från kolonialtidens Vietnam med atmosfärfyllda och bilfria gator, mysiga små caféer och butiker i de gamla fredade byggnaderna - så det ligger något i det när vietnameserna säger att Hoi An är landets vackraste stad.

Om ni går upp tidigt kan vi varmt rekommendera ett besök på fiskmarknaden i Hoi An, där nattens fångst säljs till den som bjuder högst.

Ni har två hela dagar till att utforska Hoi An med omnejd. Skulle ni behöva en paus från staden så ligger Hoi An endast 5-10 minuters bilresa från den fantastiska stranden Cua Dai, där vit sand och svajande palmer väntar.

War museum Ho Chi Minh.jpg

Ni åker från Hoi An till närliggande Da Nang, och därifrån flyger ni vidare till Vietnams pulserande metropol Ho Chi Minh City. Det är en enorm kontrast att komma hit från Hoi Ans avslappnade atmosfär. Här finns moderna höghus, breda gator fyllda med motorcyklar och bilar samt ett myller av människor som inte liknar några andra platser i Vietnam. Ho Chi Minh har, trots detta, sina små fascinerande höjdpunkter, såsom det historiska Ho Chi Minh Post Office där tiden nästan har stått stilla samt den katolska katedralen Notre Dame.

När ni har checkat in på ert hotell kan vi rekommendera att ni går en promenad i Chinatown, som är en samlingsplats för stadens kineser. Här finns många små tempel dit de troende går för att offra till förfäderna genom att lämna gåvor och elda upp falska sedlar. Ni kan också besöka krigsmuseet där man kan få höra lite om vilken betydelse Vietnamkriget har haft för södra Vietnam.

Efter en tidig frukost har det blivit dags för en härlig dagstur i det enorma Mekongdeltat söder om Ho Chi Minh. Ni åker till staden My Tho där kaptenen välkomnar er ombord på den lilla båten som ska ta er med på en avslappnande båttur runt i Mekongs välutvecklade nätverk av huvud- och bifloder. Under båtturen går ni iland för att besöka olika småstäder, fabriker som producerar rispapper, godis och ormmedicin, samt mysiga plantager där man odlar tropiska frukter. 

På eftermiddagen går ni iland och åker tillbaka till Ho Chi Minh City. Om ni hinner så kommer ni även att besöka Vinh Trang-pagoden på vägen.

På morgonen kan ni besöka den lilla staden Cu Chi som spelade en stor roll under Vietnamkriget. Vietconggerillan grävde ett imponerande nätverk av tunnlar för att oupptäckt kunna angripa de allierade bakom deras linjer. På flera platser var tunnelsystemet uppdelat i flera våningar och små gångar kopplade ihop fältsjukhus, undervisningslokaler, sovsalar, vapenfabriker, kök och syateljéer. En imponerande berättelse väntar, och om ni vill uppleva de klaustrofobiska underjordiska gångarna finns det en kort turistvänlig version. Den ger en bra inblick i de förhållanden som Vietcong kämpade och levde under.

På eftermiddagen blir ni upphämtade av er chaufför som kör er till flygplatsen i Ho Chi Minh City.

Ni ankommer till Sverige efter en upplevelserik resa till Vietnam.