DetukendtenordligeVietnam-desktop.jpg
Mu Cang Chai - Vietnam Growing rice on terraced fields in Hoang Su Phi - Ha Giang - Vietnam (1).jpg
HOI AN, VIETNAM -APRIL 16 Cua Dai Beach in Hoi An, Vietnam on April 16, 2014 in Hoian, Vietnam..jpg
shutterstock_222379111 MUCANGCHAI, VIETNAM, SEPT 20 H'mong ethnic minority children on September 20, 2014 in Mucangchai, Vietnam. H'mong.jpg
HG_DongVanMarket_004.jpg
Vietnam_Rice Planting_37212694.jpg
HaGiang_børn der spiser.jpg
HaGiang_TayVillage_2.JPG

Det oupptäckta Nordvietnam

  • Kultur och natur i turistfattiga Nordvietnam
  • Hanoi, Hoi An och livet på landsbygden i Ha Giang
  • Litteraturens Tempel och Ho Chi Minhs mausoleum
  • Bördiga risodlingar och färgsprakande marknader
  • Bo hos gästfria vietnameser i en liten landsortsstad
  • Inkl. flyg, hotell, frukost, bil och chaufför

15 dagar från kr. 20.250,-

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn

Avresa: København d. 28. mar 2022

Resplan

Resan inleds i Vietnams charmiga huvudstad Hanoi där ni kan njuta av dofterna från livliga gatukök. Det är en enorm kontrast när ni reser vidare norrut mot Ha Giang-provinsen. Med en engelsktalande lokal guide och privatchaufför får ni besöka primitiva och otroligt gästfria små landsortsstäder där ni får uppleva ett home stay.

Resan avslutas i den stämningsfulla kolonialtidsstaden Hoi An, där ni kan slappna av på stranden eller gå på upptäcktsfärd på de snirkliga gatorna som kantas av mysiga restauranger och butiker.

marked.jpg

Åk på en magisk rundresa i turistfattiga och autentiska Nordvietnam. Resan inleds i Vietnams charmiga huvudstad Hanoi där ni kan njuta av dofterna från livliga gatukök, känna historiens vingslag vid "Litteraturens Tempel" och gå på upptäcktsfärd på stadens gator.

Därefter fortsätter resan norrut från Hanoi till de bördiga dalarna i Ha Giang-provinsen. Här finns det risodlingar så långt ögat kan nå, och i småstäderna fylls marknaderna av liv och rörelse när områdets invånare ses för att handla.

Tillsammans med engelsktalande lokala guider och privatchaufförer besöker ni primitiva och otroligt gästfria småstäder i regionens alla spännande hörn. I Ha Giang bor ni två nätter i ett privat rum hos en vietnamesisk familj. Här får ni äta god hemlagad mat och kanske får ni smaka på det lokala risbrännvinet.

Resan avslutas i den stämningsfulla kolonialtidsstaden Hoi An, där ni kan slappna av vid stranden eller gå på upptäcktsfärd på de snirkliga gatorna som kantas av mysiga restauranger och butiker.

shutterstock_128096717 HANOI, VIETNAM - FEBRUARY 3 Unidentified vendor at the small market on February 3, 2013 in Hanoi, Vietnam..jpg

Ni ankommer till Vietnams charmiga huvudstad Hanoi där representanter från vår lokala samarbetspartner väntar på att köra er till ert centralt belägna hotell. När ni har checkat in kan vi rekommendera att ni besöker en av Hanois mysiga restauranger i den gamla stadsdelen, där ni kan njuta av den lokala specialiteten Pho som är en nudelsoppa. Detta kan vara en bra introduktion till det välsmakande och varierade vietnamesiska köket, som bjuder på ett stort urval av rätter med ingredienser såsom gris- och nötkött, kyckling, frukt och grönsaker.

Hanoi_gadescene.jpg

Efter frukosten är det dags att utforska de centrala delarna av Hanoi. Här får ni uppleva stadens spännande historia som sträcker sig från kejsartiden över den franska perioden och fram till dagens moderna Vietnam.

 

Ni går runt på egen hand och vi kan varmt rekommendera att ni tar en titt i citadellens nyöppnade del och att ni besöker Ho Chi Minhs mausoleum - om han inte är på make-over i Ryssland. Ni kan även besöka några av Hanois mindre besökta sevärdheter, t.ex. kvarteret vid den katolska kyrkan och bron Long Bien.

Idag har ni en lång bilresa framför er, men ni kan också se fram emot både vackra landskap och spännande stopp längs vägen när ni kör mot avskilt belägna Ha Giang. När ni har korsat den Röda Floden, i närheten av den legendariska bron Long Bien, börjar antalet hus att minska.

Ni övernattar i landsortsstaden Me hos en lokal familj.

När ni vaknar på morgonen är den lilla staden redan full av liv och rörelse. Barnen gör sig redo för skolan samtidigt som föräldrarna förbereder sig på en dag ute på fälten.

Efter frukosten väntar en spännande bilresa till den lilla staden Nam Dam. Ni kör sakta men säkert genom det vackra landskapet och har gott om tid till att njuta av alla nya intryck.

Idag åker ni på en spektakulär bilresa genom några av Vietnams vackraste och mest imponerande bergslandskap, samtidigt som det är en resa djupt in i landets kulturella mångfald. Vägen slingrar sig upp och ner genom detta avskilda område som är fyllt med småstäder. På många platser ligger fälten på nästintill lodräta bergsväggar, och överallt ser ni Nordvietnams traditionella minoritetsgrupper som lever sida vid sida. Det är intressant att uppleva hur de olika folkgrupperna skiljer sig från varandra, både när det gäller klädsel och kultur.

I slutet på eftermiddagen ankommer ni till Dong Van via "Himlens Port", där ni bor en natt på ett enkelt hotell.

Idag är det söndag, vilket betyder marknad i Dong Van. Redan tidigt på morgonen är gatorna fyllda med en oändlig ström av människor, och med lite tur får ni uppleva kvinnornas vackra färgglada dräkter och männens svarta klädsel.

Alla kommer släpandes på sina flätade korgar, fyllda med alla möjliga grönsaker och frukter, rökelse, hemgjort papper och mycket annat. En del har tagit med sig grisar, fåglar och kanske även hundvalpar till marknaden.

Ni bor på ett enkelt hotell i Meo Vac.

shutterstock_706458283.jpg

Ni fortsätter till andra småstäder där ni bl.a. möter de etniska grupperna Zao Ao Dai, Nung och Giay som gärna berättar om sin kultur och historia.

Ni kan gå korta promenader till några av landsortsstäderna, som alla har sin individuella arkitektoniska stil och speciella kännetecken. Ett exempel är Dao Lanten-folket som har sina kistor stående på husets loftgång, "så är de anpassade och redo". På eftermiddagen kommer ni fram till ert hotell i Ha Giang där ni har möjlighet att utforska "storstaden".

Hoi An.JPG

Omgivningar skiftar från berg till små klippformationer, och omsorgsfullt planterade teodlingar övergår till majsfält. Småstäderna byts ut mot ännu mindre städer där gatorna oftast kantas av smala tegelhus istället för de traditionella husen. Njut av de sista intrycken som livet i Nordvietnam ger er, innan ni ankommer till flygplatsen i Hanoi där ni flyger vidare till Da Nang i den centrala delen av landet. Det är ca en halvtimmes bilresa till hotellet i den charmiga staden Hoi An, som är fullt med mysiga restauranger i stadens gula små hus.

Om ni går upp tidigt kan vi varmt rekommendera att ni besöker fiskmarknaden i Hoi An, där nattens fångs säljs till den som bjuder högst. Det är en färgrik händelse där alla möjliga fiskar, räkor, krabbor och musslor är till försäljning, och där fiskarnas ivriga fruar ropar i munnen på varandra. När ni kommer tillbaka till hotellet står frukosten redo.

Ni kan också inleda vistelsen i Hoi An med en spännande stadsvandring i den UNESCO-beskyddade gamla stadsdelen. Här är det enkelt att hyra en lokal guide som kan berätta historien om tiden då Hoi An var en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder, på samma nivå som Macau och Penang. På den tiden möttes handelsmän från Europa och Asien här för att handla med porslin, kryddor, medicin, pärlor och siden. Idag är Hoi An en välbevarad handelsstad från kolonialtidens Vietnam med atmosfärfyllda och bilfria gator, mysiga små caféer och butiker i de gamla fredade byggnaderna - så det ligger något i det när vietnameserna säger att Hoi An är landets vackraste stad. Ni kan besöka några av de gamla handelshusen och titta in i familjetempel. Om det finns tid över kan ni testa era kunskaper genom att tillverka de traditionella sidenlanternorna som staden är känd för, eller besöka en av de många sidenfabrikerna där det är möjligt att få sig en skräddarsydd klänning eller kostym på rekordtid.

Ni har fyra hela dagar på er att utforska Hoi An med omnejd, och behöver ni en paus från stadslivet ligger staden endast 5-10 minuters bilresa från den fantastiska stranden Cua Dai där vit sand och svajande palmer väntar. Det är också möjligt att åka på en kombinerad snorkel- och kulturutflykt till de bebodda Cham-öarna utanför kusten. Ett annat alternativ är att ta en halvdagskurs i matlagning, där ni får lära er de grundläggande teknikerna inom det vietnamesiska köket - t.ex. att göra vårrullar.

Det har blivit dags att handla de sista souvenirerna i Hoi Ans spännande butiker, då ni efter lunchen åker till flygplatsen och reser hem till Sverige.

Ni ankommer till Sverige nästa dag.