Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
DetnordligeogcentraleVietnam-desktop.jpg
shutterstock_374155996 River in the city center og Hai An. Background landmark Japanese Bridge..jpg
Hanoi_Den gamle bydel.JPG
HOI AN, VIETNAM -APRIL 16 Cua Dai Beach in Hoi An, Vietnam on April 16, 2014 in Hoian, Vietnam..jpg
IMG_5767.JPG
HK_thai_girl.jpg
33. Private Beautiful beach.JPG
IMG_5816.JPG

Program & karta

Resplan

Åk på en härlig kombinationsresa till några av de mest intressanta platserna i Vietnams nordliga och centrala delar. Här är det möjligt att ge sig ut på cykelturer, kortare vandringar, småstadsbesök samt att njuta av den fantastiska naturen. Resan passar både familjer och par som drömmer om att kombinera natur, kultur, historia och avslappning.

Ni inleder resan i Vietnams charmiga huvudstad Hanoi, där ni känner av fransmännens inflytande och kan utforska stadens spännande gator. Därefter väntar de grönskande dalarna vid Mai Chau där ni bor på charmiga Mai Chau Eco Lodge.

Nästa höjdpunkt upplever ni på en minikryssning på den legendariska Ha Long-bukten. Därefter fortsätter ni med tåg till kejsarstaden Hué där ni kan känna historiens vingslag i kejsarnas gamla palats och på hemlighetsfulla gravplatser. Resan avslutas i den stämningsfulla kolonialtidsstaden Hoi An där ni hittar en härlig strand som är som gjord för avslappning.

Hanoi_Den gamle bydel.JPG

Åk på en härlig kombinationsresa till några av de mest intressanta platserna i Vietnams nordliga och centrala delar. Här är det möjligt att ge sig ut på cykelturer, kortare vandringar, småstadsbesök samt att njuta av den fantastiska naturen. Resan passar både familjer och par som drömmer om att kombinera natur, kultur, historia och avslappning.

Resan inleds i Vietnams charmiga huvudstad Hanoi, där ni kan sitta på plaststolar och äta den mest fantastiska vietnamesiska maten från de små gatuköken, känna fransmännens inflytande och utforska stadens spännande gator.

Västerut ligger de grönskande dalarna vid Mai Chau där ni bor på charmiga Mai Chau Eco Lodge. Här finns risodlingar så långt ögat kan nå, och i småstäderna möter ni lokala etniska grupper. Tillsammans med engelsktalande lokala guider cyklar, går och kör ni runt till några av dalens traditionella landsortsstäder.

Nästa höjdpunkt upplever ni på en minikryssning ombord på en klassisk "junk boat" på den legendariska Ha Long-bukten. Ni glider fram mellan hundratals branta kalkstensklippor till stora grottor, tidvattenkanaler och vackra soluppgångar.

Ni fortsätter med tåg till kejsarstaden Hué där ni får känna av historiens vingslag i kejsarnas gamla palats och på hemlighetsfulla gravplatser.

Resan avslutas i den stämningsfulla kolonialtidsstaden Hoi An där avslappning på stranden står på schemat.

Ni kliver ombord på flyget mot Vietnam, och dagen efter ankommer ni till Hanoi där representanter från vår lokala samarbetspartner välkomnar er på flygplatsen. De kör er till hotellet som ligger i hjärtat av Vietnams charmiga huvudstad. För att undvika jetlag och komma in i den nya tidsrytmen rekommenderar vi att ni lämnar ert bagage på hotellet och därefter utforskar stadens gator.

Ni kan vinka till er en cykeltaxi och be chauffören om att köra er till den gamla stadsdelen Pho Puong. Husen här är flera hundra år gamla och kvarteret är en labyrint av snirkliga handelsgator. Förr i tiden hade alla de 36 gatorna tilldelats ett yrke och var namngivna efter den produkt som såldes, t.ex. Saltvägen, Nudelgatan, Medicingatan, Sidenvägen, Korgvägen osv.

shutterstock_128096717 HANOI, VIETNAM - FEBRUARY 3 Unidentified vendor at the small market on February 3, 2013 in Hanoi, Vietnam..jpg

Ni kan spendera dagen med att utforska Hanoi. Här möter ni stadens spännande historia som sträcker sig från kejsartiden över den franska perioden och fram till dagens moderna Vietnam. Hanoi består av många breda boulevarder och vackra byggnader från den franska kolonialtiden, som bidrar till den speciella atmosfären som finns här i staden. Små sjöar och grönområden skapar välbehövliga oaser där folk samlas tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen för att utöva Tai Chi, spela badminton eller bara slappna av i skuggan och iaktta folklivet.

IMG_5771.JPG

Det är ca 150 kilometer från Hanoi till de frodiga dalarna vid Mai Chau, där ni ska spendera de kommande dagarna på charmiga och mysiga Mai Chau Eco Lodge. Landskapet skiftar så snart ni har lämnat Hanoi, och Mai Chau är en liten mysig tidsficka där ni kan få en inblick i det traditionella livet på landet.

Väl framme i Mai Chau checkar ni in på mysiga Mai Chau Eco Lodge som omges av vackra risodlingar och häftiga berg, och man känner snabbt av platsens speciella atmosfär.

shutterstock_166945304 CIRCA AUGUST 2011 - MAI CHAU, VIETNAM - A woman farmer cleans a rice paddy, 9 August 2011, in Mai Chau, Vietnam.jpg

Det går upp och ner på dagens korta vandring till småstäderna Xam Khoe och Buock där ni har chansen att möta lokalbefolkningen och lära er mer om deras kultur, arbetsmetoder och livet på landsbygden.

Om ni har tur väntar även ett besök på den lokala skolan, eller så kan ni besöka en av områdets fascinerande och färgrika marknader.

Hanoi_puppet_2.jpg

Efter frukosten går ni till de traditionella landsortsstäderna Pom Coong och Lac där ni möter den etniska gruppen White Thai. Något som kännetecknar gruppen är deras hus som är byggda av trä och bambu, och som står på pålar.

Efter lunchen fortsätter resan tillbaka till Hanoi där ni själva väljer hur ni helst vill spendera resten av eftermiddagen och kvällen. Precis vid sjön Hoan Khiem ligger en populär vattendockteater som är en av Nordvietnams viktigaste kulturinstitutioner.

Halong Bay_11264944).jpg

Det har blivit dags att säga farväl till charmiga Hanoi. Ni blir upphämtade vid ert hotell av en shuttle bus som kör er till resans mest markanta höjdpunkt, nämligen den mytomspunna Ha Long-bukten. Framför er väntar en oförglömlig båttur bland buktens hundratals mytiska kalkstensberg. Det tar inte lång tid innan man inser varför UNESCO har valt att inkludera denna magiska plats på sin Världsarvslista - naturen är minst sagt imponerande.

Ha Long-bukten är som tagen ur en saga när morgonens dimma lättar och klippformationerna långsamt blir synliga runt båten. Njut av en god frukost samtidigt som båten åker tillbaka mot Ha Long, där en shuttle bus väntar på att köra er tillbaka Hanoi.

Resan fortsätter från Hanoi med det historiska tåget The Reunification Express till kejsarstaden Hué. Tåget avgår på kvällen och ni åker under natten med ankomst i Hué på morgonen. Tågresan gör det möjligt att resa som lokalbefolkningen, och i en 4-personskupé med fyra sängar kan ni prata med de gästfria vietnameserna. Komforten är inte något att skryta om, men det är en annorlunda upplevelse att ta tåget. Om man betalar en extra avgift är det möjligt att arrangera flygtransport till Hué samt en extra övernattning på hotell.

Ni ankommer till Hué tidigt på morgonen där ni blir upphämtade på stationen och skjutsade till en frukostrestaurang. Därefter åker ni till hotellet där ni kan lämna ert bagage och börja utforska kejsartidens Vietnam. Ni besöker historiska kungapalats mitt i Hué, samt många av de gravplatser som finns runtom staden i närheten av Dofternas Flod.

shutterstock_270841277 Hai Van pass - the famous road which leads along the coastline mountains near Da Nang city, Vietnam..jpg

Omkring middagstid är det dags att fortsätta resan söderut mot kolonialtidspärlan Hoi An. Ni kör längsmed Sydkinesiska Havet på en av de mest spektakulära delarna av den långa kuststräckan. Ni passerar bl.a. Hai Van-passet som under Vietnamkriget var en av de allierades viktigaste baser. Även China Beach utanför staden Da Nang passeras, där de amerikanska styrkorna gick iland och byggde sitt viktigaste brohuvud till norra Vietnam i samband med kriget. Idag ligger hotell sida vid sida längs sträckan.

Ni ankommer till Hoi An på eftermiddagen och har då möjlighet att gå runt i den historiska, bilfria och gamla stadsdelen där det finns gott om fantastiska restauranger och små mysiga caféer.

shutterstock_267351125 Colorful vegetables for sale at the Central Market of Hoi An, Vietnam.jpg

Inled vistelsen i Hoi An med en spännande stadsvandring i den UNESCO-fredade gamla stadsdelen. Här är det lätt att hyra en lokal guide som kan berätta historien om när Hoi An var en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder, på samma nivå på Macau och Penang.

Idag är Hoi An en välbevarad handelsstad från kolonialtidens Vietnam med atmosfärfyllda och bilfria gator, mysiga små caféer och butiker i de gamla fredade byggnaderna - så det ligger något i det när vietnameserna säger att Hoi An är landets vackraste stad.

Ni har två hela dagar på er att utforska Hoi An med omnejd, och behöver ni en paus från stadslivet ligger staden endast 5-10 minuters bilresa från den fantastiska stranden Cua Dai där vit sand och svajande palmer väntar. Det är också möjligt att åka på en kombinerad snorkel- och kulturutflykt till de bebodda Cham-öarna utanför kusten. Ett annat alternativ är att ta en halvdagskurs i matlagning, där ni får lära er de grundläggande teknikerna inom det vietnamesiska köket - t.ex. att göra vårrullar. Det finns gott om alternativ i Hoi An, och det är enkelt att arrangera något på egen hand.

Det har blivit dags att flyga hem till Sverige igen, där ni landar dagen efter.