Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Dyr Kenya Mara14
Res till Kenya
Dyr Kenya Mara13
Res till Kenya
Dyr Kenya Mara40
Res till Kenya
Gnu Vandring Mara16
Res till Kenya
Dyr Amboseli10
Res till Kenya
Dyr Kenya Mara27
Res till Kenya

Kenya - Viktig information & goda råd

PASS OCH VISUM

Du kan få information om pass och visum på Utrikesdepartementets hemsida.
Som resebyrå skickar vi ut viktig information om pass och visum i samband med ett reseerbjudande.

Ansökan online

Om du har svensk medborgarskap måste du ha visum när du reser in i Kenya. Före avresan kan du ansöka om ett elektroniskt eVisa online på https://evisa.go.ke/

Kostnaden är 50 USD per visum, plus en serviceavgift på 1 USD.

Ansök om visum till Kenya senast 3 månader före avresa.

Innan du ansöker om visum rekommenderar vi att du går igenom ansökningsguiden noggrant.

Innan du ansöker om visum måste du ha följande saker på plats:

  • Ditt pass (giltigt i minst 6 månader efter avresa från Kenya och måste ha minst 2 tomma sidor)
  • Ett digitalt passfoto (max 500x500 pixlar)
  • Namnet på det första hotell/stuga du besöker
  • Visa eller MasterCard.
  • Tillgång till skrivare

Du bör räkna med att det tar upp till 5 dagar att få ditt visum godkänt.

När ditt visum är godkänt, skriv ut det och ta det med dig till Kenya.

Observera att ankomst- och avreseformulär fortfarande behöver fyllas i (även om du har ansökt om visum i förväg) dessa finns tillgängliga på flygplatsen.

Om du har problem eller frågor angående elektroniskt eVisa hänvisar vi till Kenyas ambassad i Stockholm på telefon +46 (0) 8 21 83 009.

Sök lokalt

Det är även möjligt att ansöka om visum vid ankomst till Kenya.

Priset är 50 USD per visum.

Före avresan måste du ha följande saker på plats:

Ditt pass (giltigt i minst 6 månader efter avresa från Kenya och måste ha minst 2 tomma sidor)
En kopia av resplanen (namnet på det första hotellet/stuga där du ska övernatta)
Kontanter i amerikanska dollar för visumansökan
Penna

Observera att ankomst- och avreseformulär fortfarande behöver fyllas i (även om du har ansökt om visum i förväg) dessa finns tillgängliga på flygplatsen.

Reser med barn

Barn under 16 år är befriade från att betala visumavgiften om de reser med en eller båda föräldrarna. Detta undantag gäller dock endast manuell applicering vid ankomst. Om du ansöker om ett elektroniskt eVisa betalar du en avgift för både barn och vuxna.

Barn som reser ensamma eller tillsammans med en annan vuxen än sina föräldrar måste ta med sitt skriftliga samtycke till resan, i form av en fullmakt, samt barnets födelseattest (på engelska).

Om du har bokat en kombinationsresa med Kenya och Zanzibar (Tanzania) måste du ha visum för både Kenya och Tanzania. Visum till Tanzania kan ordnas vid inresa till Zanzibar eller online före avresa. Se mer om visum till Tanzania på www.cpt.dk/tanzania

Vaccinationer

Som resebyrå får man inte ge rådgivning om vaccinationer, och därför är det viktigt att du kontaktar en resemedicinsk mottagning eller din läkare för rådgivning och vägledning. På Vårdguidens hemsida (https://www.1177.se/Tema/Vaccinationer/) kan du läsa mer om vilka rekommendationer som finns för olika destinationer.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar alltid att resenärer tecknar en reseförsäkring. När du reser till Kenya omfattas du inte av det gula sjukförsäkringskortet eller det blå europeiska sjukförsäkringskortet i Kenya. Vi rekommenderar därför att teckna en reseförsäkring som täcker sjukdom och hemtransport. Det kan bli ett mycket dyrt nöje om du måste få medicinsk behandling på sjukhus eller behöver hemtransport utan att vara försäkrad.

Vi rekommenderar Gouda reseförsäkring.

Situationen i Kenya

Vi uppmuntrar dig alltid att undersöka den aktuella situationen i det land du planerar att resa till. Detta görs bäst på UD:s hemsida som innehåller råd och information till svenska resenärer i en rad länder och områden som är särskilt utsatta för krig, fara för terrorism, inre oroligheter, naturkatastrofer, kriminalitet och liknande.

Plastpåsar

Det är olagligt att ta med plastpåsar till Kenya. Förbudet gäller alla typer av plastpåsar, inklusive plastpåsar för tullfria varor köpta på flygplatsen eller ombord på flygplan samt de små återförslutningsbara påsarna för vätskor, krämer etc. som medförs som handbagage.
Överträdelse kan ge höga böter!

CHECKA IN
Online incheckning

Många flygbolag har idag online-incheckning på sin hemsida, vilket kan göras från 12 timmar till flera dagar innan avgång.

Incheckningsproceduren beror på vilket flygbolag du flyger med. Alla flygbolag vi använder har incheckning på flygplatsen – antingen via självbetjäningsautomaterna eller incheckningsdisken med personal. Dessutom erbjuder många flygbolag incheckning online via sin hemsida eller app. Det är valfritt om du vill använda det, men vi rekommenderar att du använder flygbolagets onlinetjänst.
Vid incheckning på flygplatsen måste du orientera dig via flygplatsens skärmar för att lokalisera incheckningsdisken eller självbetjäningsautomaterna. När du använder självbetjäningsautomaterna och online-incheckningen, observera att du måste gå till en bagageutlämningsdisk och lämna in ditt bagage. Du tar självklart med ditt handbagage ombord på planet.

Nedan kan du få en snabb inblick i när flygbolagen öppnar för incheckning online. Genom att klicka på flygbolaget kommer du in på deras egen hemsida, där du kan läsa mycket mer.

Thai Airways: 24 timer før afrejse 
Qatar Airways48 timer før afrejse 
Turkish Airlines: 24 timer før afrejse
SAS: 22 timer før afrejse 
KLM: 30 timer før afrejse 
Air France30 timer før afrejse 
Emirates: 48 timer før afrejse 
British Airways: 24 timer før afrejse 

Närvaro

På avresedagen rekommenderar vi att du anländer minst 2-3 timmar före avgång. Då det kan variera mellan de olika flygbolagen och på de enskilda flygplatserna rekommenderar vi att du kontrollerar den rekommenderade mötestiden på flygplatsens hemsida.

I allmänhet är det tillåtet att ta med 20 kg bagage pr resedeltagare och 7 kg handbagage. Reglerna kan dock variera från flygbolag till flygbolag och vi rekommenderar därför att du kollar gällande regler på flygbolagets hemsida. Vi rekommenderar även att du tecknar en bagageförsäkring, eftersom både flygbolagets och vårt ansvar är begränsat vid försenat eller förlorat bagage.

Handbagage

Tänk på att eventuella vätskor i ditt handbagage måste packas i en 1 liters genomskinlig behållare innan du ställer upp på säkerhetskontrollen. Varje behållare får innehålla max 100 ml per PCS. (max 1 liter totalt). Behållaren ska uppvisas för säkerhetspersonalen. Läkemedel som framställs i flytande form, gelé eller liknande flytande former är undantagna från reglerna för vätskor i handbagage. Det rekommenderas att du skaffar dokumentation på vilken medicin du har med dig i bagaget redan innan din resa.

KOM IHÅG: Det är olagligt att ta med plastpåsar till Kenya. Förbudet gäller alla typer av plastpåsar, inklusive plastpåsar för tullfria varor köpta på flygplatsen eller ombord på flygplan samt de små återförslutningsbara påsarna för vätskor, krämer etc. som medförs som handbagage.

Överträdelse kan ge höga böter!

PÅ FLYGTEN
Skattefri

Observera att tullfria föremål i handbagaget i form av vätskor (parfym, kosmetika, krämer, sprit etc.) beslagtas i samband med byte av flyg i Europa. Det går oftast att handla taxfree-varor i samband med sista mellanlandningen och/eller ombord på planet innan du når din slutdestination.

ANKOMST
Saknat bagage

I allmänhet checkas ditt bagage in till slutdestinationen, så du behöver inte undra eller göra något med bagaget vid mellanlandningar. Vid incheckningen kommer du att informeras om om bagaget har checkats in till din slutdestination.

Vid borttappat bagage är det mycket viktigt att du omedelbart kontaktar flygbolagets representanter på flygplatsen eller kassadisken. Det är viktigt att du inte lämnar bagageområdet förrän du har närmat dig och gjort en så kallad "PIR-rapport" (Porperty Irregularity Report). Detta är ditt kvitto på det saknade bagaget, som du ska använda som dokumentation hos ditt försäkringsbolag och när du hämtar ut bagaget i efterhand.

Först när du fått PIR-rapporten kan du lämna flygplatsen och kontakta din egen försäkring. Check Point Travel ansvarar inte för borttappat eller försenat bagage.

Mottagande

En representant för vår agent i Kenya kommer att vara redo att ta emot dig vid ankomsten till Kenya.

I KENYA
Tidsskillnad

En timme före Sverige när vi har sommartid och två timmar före när vi har vintertid.

Valuta

Kenyas valuta är kenyansk shilling (KSH). Du har möjlighet att växla från dollar till shilling, och du får det bästa priset på flygplatsen. Se till att du har mindre belopp på dig, 1,5 dollarsedlar, eftersom detta är mest användbart på marknader, dricks och liknande. Du kan även ta ut Visa och Master Card på bankerna, samt betala med korten på vissa ställen. Det är även möjligt att betala med USD (mest använda), Euro och brittiska pund i Kenya. Använd helst de bankomater som finns i anslutning till banker. Eller var mycket noga med att täcka din PIN-kod om du använder maskinerna på gatan. Det finns en maxgräns för hur mycket kontanter som kan tas ut per dag. Gränsen beror på korttyp och din bank. Du kan rådfråga din bank innan avresa.

Dricker vatten

Du ska inte dricka vattnet från kranarna utan bara använda det vatten som erbjuds på hotellrummet eller köpa vatten på flaska, men du kan enkelt duscha och borsta tänderna i det. En flaska vatten kostar inte mycket och kan köpas var som helst.

El och mobiltelefoni

Kenya har samma strömstyrka som Sverige vid 220/230 V, men uttagen är oftast annorlunda än våra. Uttagen är för fyrkantiga ben, så det är därför en bra idé att köpa hem en adapter. På vissa loger och hotell kan du låna/hyra en adapter.

Det är möjligt att ringa till och från en svensk mobiltelefon på de flesta platser i Kenya. Anslutningen kan dock vara av fluktuerande kvalitet på vissa håll, vilket generellt beror på den danska leverantörens avtal i Kenya.

Ett bra tips är att skicka ett mejl till dig själv med viktig information, som passnummer, körkort, telefonnummer för att spärra ditt kort och din resplan. På så sätt kan du snabbt få tillgång till denna information om du skulle ha otur att bli utsatt för stöld.

Dricks

I Kenya finns en tradition med tipsguider, servitörer och annan servicepersonal. Dricks förväntas därför, men det är såklart upp till dig hur mycket du vill ge. Tipsa personligen och ha alltid lite tips i fickan.

Som en tumregel kan du räkna med följande:

10-15 USD per person per dag till guiden
2 USD för bagage som bäraren bär åt dig
10% i barer och restauranger
$2 per dag för hembiträdet

Vi rekommenderar att du tipsar din guide/chaufför i slutet av din resa och helst i ett förseglat kuvert.

Klimat

Klimatet i Kenya är tropiskt med hög luftfuktighet vid kusten. Dagstemperaturen ligger runt 23-28 grader året runt. Nätterna kan bli betydligt svalare på höglandet, ner till 2-5 grader. Därför är det också en bra idé att ta med varma kläder för kvällen och natten. I savannområdena är klimatet något torrare och behagligare för de flesta.

Klänning

Dagens första game drive (safari drive) börjar direkt efter soluppgången, då det ofta fortfarande är lite svalt. Det är därför en bra idé att ta med en varm tröja eller jacka – speciellt på safari i öppen bil. Undvik starka färger. Vi rekommenderar att du klär dig i khaki, sandfärgade eller mörka kläder. Vita kläder kan skrämma djuren och blå kläder lockar flugor.

HJÄLP PÅ RESAN

Om oväntade problem skulle uppstå med resan, kontakta i första hand vår lokala researrangör som gör sitt bästa för att hjälpa dig. Annars är du självklart alltid välkommen att kontakta vårt kontor under öppettiderna. Du kan antingen skriva till oss på cpt@cpt.dk eller ringa oss på +45 86 13 77 44. Check Point Travel har öppet måndag till fredag ​​från kl. 09.00 till 16:30

Vid akuta och särskilda nödsituationer utan för myndighetens ordinarie öppettider kan vi nås på vårt journummer +45 69 13 31 11 dygnet runt.

Hippo (3)
Shutterstock 743948542
Hittade du inte det du letade efter?
Ring till oss på +45 86 13 77 44 eller skicka en reseförfrågan