Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Shutterstock 469525496

Berättelsen om Pompeji

Pompeji är en unik plats där du kan resa tillbaka i tiden och uppleva historien på ett alldeles speciellt sätt. Staden begravdes av vulkanen Vesuvius år 79 e.Kr., och det var inte förrän på 1700-talet som stadens ruiner upptäcktes och grävdes ut.

Idag kan du vandra runt de välbevarade gatorna och byggnaderna och se hur livet var i Pompeji för mer än 2000 år sedan.

Shutterstock 569944639

Gömd under aska och damm

Det är imponerande att tänka på att staden har varit gömd under aska och damm i så många år, och att man nu kan se samma hus, butiker och gator som romarna såg då. Man kan fortfarande se mosaikerna på golven, de färgglada freskerna på väggarna och de detaljerade relieferna på statyerna. Du kan också se hur staden var organiserad med offentliga byggnader, som teatrar, badhus och forum, och privata bostäder med innergårdar, trädgårdar och kök.

Shutterstock 518572351

Var en hektisk stad

Men det är inte bara byggnaderna som är intressanta. Pompeji var en livlig stad med en blomstrande handel och ett rikt kulturliv, och det märks också på de många artefakter som har hittats i staden. Du kan se vackra smycken, glas och keramik, jordbruks- och hantverksredskap och till och med resterna av mat och dryck som romarna åt och drack.

Besök ruinerna av den antika romerska staden Pompeji

Att besöka Pompeji är en unik upplevelse som kan ge en djupare förståelse för historien och kulturen i det antika Rom. Det kan också inspirera dig att lära dig mer om historia och arkeologi och kanske till och med resa till andra historiska platser runt om i världen. Så ta en resa tillbaka i tiden och upplev Pompejis fascinerande historia och kultur.

Du kan läsa om upplevelser i Neapel här!