Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Top-desktop_USA.jpg

Före avresa

Ändringar och återbekräftelse av biljetter

Vid beställningen av er resa är det viktigt att ni uppger för-, mellan- och efternamn på alla resenärer exakt så som det står i era pass. Redan vid sammansättningen av förslaget reserverar er reserådgivare plats på flygen, och eftersom flygbolagen som regel inte tillåter namnändringar kan plats/pris inte garanteras om felaktigt namn uppges. Vänligen uppge födelsedatum på barn under 12 år samt födelsedatum på alla resenärer vid resa till USA och resor via USA. Innan betalning av resan kan ni ändra datum på flygbiljetterna genom att kontakta er reserådgivare. Om det inte finns plats i samma priskategori kan prishöjning förekomma.  

Efter betalningen av resan kan datum på flygbiljetterna ändras mot en avgift, om biljettypen tillåter det.
Återbekräftelse av hemresan krävs endast av få flygbolag. Detta ska göras senast 72 timmar före avgång, antingen direkt via flygbolaget eller via er reserådgivare.

Pass och visum

Ni är som resenärer själva ansvariga för att inneha både ett giltigt pass och visum, om visum är ett krav. Vi rekommenderar därför att ni i god tid kontrollerar att era personliga dokument är giltiga. Var uppmärksamma på att flera länder kräver att passet är giltigt i upp till 6-8 månader efter hemkomst. Även barn ska ha sitt eget pass. Flera länder kräver att man har ett visum, som man kan ansöka om via landets ambassad eller konsulat. Vi köp av resa till Kuba eller Australien kan vi hjälpa er med detta. För ytterligare information angående pass- och visumregler i samband mer er resa kan ni kontakta er reserådgivare eller läsa mer på Utrikesdepartementets hemsida.

Reserådgivning

Vi rekommenderar alltid att ni undersöker den aktuella situationen i det land ni planerar att resa till. Detta gör ni bäst på Utrikesdepartementets hemsida där ni hittar goda råd och information till svenska resenärer om säkerhetssituationen i olika länder och områden. Här framgår det om UD avråder från resa pga. risk för krig, terrorism, social oro, naturkatastrofer, kriminalitet eller liknande.

Vaccinationer

Som resebyrå får vi inte ge rådgivning om vaccinationer, och därför är det viktigt att du kontaktar en resemedicinsk mottagning eller din läkare för rådgivning och vägledning. Vi rekommenderar att ni gör detta i god tid (minst 6 veckor före avresa), så att ni har tid till att få de vaccinationer som krävs. På Vårdguidens hemsida kan ni läsa mer om vilka rekommendationer som finns för olika destinationer.

Försäkring

För att ni på ett ansvarsfullt sätt ska kunna ge er ut och resa ska ni ha tecknat en reseförsäkring. Skulle olyckan vara framme kan det snabbt komma upp i mycket höga belopp, och därför är det viktigt att ni ställer vissa krav på er försäkring. Vi samarbetar med Europeisk Reseförsäkring som täcker utgifter på viktiga punkter såsom behandling av sjukdom, inläggning på sjukhus (härunder även tillkallande av personer hemifrån), hemkallning vid akuta situationer i Sverige, evakuering, 24 timmars telefonassistans, oförvållad försening till flygplatsen mm. Kontakta er reserådgivare för rådgivning så hjälper vi er med att hitta rätt försäkring till just er resa.

Om du har fyllt 70 år krävs en godkänd hälsodeklaration för att du ska täckas av Europeisk Reseförsäkring. Om du har en kronisk sjukdom eller existerande sjukdom är det lämpligt att du ansöker om ett förhandsgodkännande för att ta reda på om försäkringen täcker dig med din sjukdom eller påföljder pga. den. Ett avbeställningsskydd bör tecknas vid köp av resan för att undvika ekonomisk förlust om ni blir tvungna att avboka resan. Avbeställningsskyddet kostar 6 % av resans pris och täcker om det uppstår akut sjukdom/skada, sjukdom eller dödsfall i den närmaste familjen, vid uppsägning, skilsmässa mm.

Vätskor och medicin i handbagaget

I handbagaget är det endast tillåtet att ta med vätskor eller flytande ämnen i behållare som kan innehålla max. 100 milliliter (en deciliter eller 100 gram). Det är dock tillåtet att ta med mer än en behållare, men inte fler än att de alla får plats i en genomskinlig återförslutningsbar påse som max. kan innehålla en liter. Läs mer på Arlanda Flygplats hemsida.

Reglerna för vätskor i handbagaget gäller inte medicin som framställts i form av vätska, gelé eller i annan flytande form. Vi rekommenderar att ni innan resan införskaffar de dokument som krävs för att visa att medicinen är äkta, som sedan används av säkerhetspersonalen när de kontrollerar ert handbagage.

Incheckning på flygplatsen

De flesta flygbolagen rekommenderar att ni är på flygplatsen senast 2 timmar före avresa. Eftersom detta kan variera rekommenderar vi att ni undersöker vilken tid som framgår på flygplatsens hemsida. Många flygbolag erbjuder incheckning online på sin hemsida, vilket ni kan göra från 12 timmar upp till flera dagar före avresa.

Bagage

Hur mycket bagage ni får ta med på resan varierar från flygbolag till flygbolag. Nedan hittar ni reglerna hos de flygbolag som vi oftast använder oss av:

När bagaget checkas in på flygplatsen för ut- eller hemresa är det till den slutliga destinationen, med mindre ni har ett stopp med övernattning på vägen. Om ni saknar ert bagage när ni kommer fram ska ni kontakta flygbolaget och ert försäkringsbolag innan ni lämnar flygplatsen. Vi rekommenderar att ni tecknar en bagageförsäkring eftersom både flygbolagets och vårt ansvar är begränsat.

Vi önskar er en trevlig resa!