Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
Vacker utsikt över fält och hav på vandringslederna vid Piano Liguori på Ischia - I bakgrunden kan du se Capri

Vandring på Ischia

Ischia har av italienarna fått smeknamnet Isola Verde, vilket betyder Gröna ön.Det är en ö med vackra och varierande landskap, som du kommer att få möjlighet att uppleva på din resa till Ischia.

Här finns små mysiga kuststäder med fiskebåtar som ligger och gungar i hamnen. Stränder med kristallklart vatten som aldrig riktigt blir kallt på grund av de varma källorna. Vägar som leder dig genom kastanjeskogar och lockiga vingårdar till toppen av den gamla slocknade vulkanen Monte Epomeo.

Det finns många fina promenader på Ischia. Och här är fem vägförslag som du kan överväga om du reser till Ischia.

Vandra från Fontana till Monte Epomeo

På denna vandring kommer du att belönas med en fantastisk panoramautsikt från toppen av den gamla slocknade vulkanen. Du börjar vandringen i byn Fontana. Gå till huvudtorget i Fontana där det finns en liten kyrka. Till vänster om kyrkan ser du skyltar som pekar uppför backen mot Monte Epomeo. Härifrån kan du enkelt följa den markerade stigen till toppen av berget.

Resan upp tar dig genom frodiga grönområden med skogar och vingårdar, som mot toppen är ersatta av vulkaniska klippformationer. Toppen ligger 789 meter över havet, så om du vill ta dig upp på resan måste du vara i allmänt god form. Ta det lugnt. Njut av upplevelsen. Kom ihåg proviant, vatten och hatt. På toppen får du belöningen i form av en helt fantastisk utsikt.

Kolla vid behov dagen innan om den lilla restaurangen La Grotta da Fiore är öppen. Det ligger på vandringsleden och är ett populärt ställe för vandrare som helt naturligt har fått aptit och törst på vägen upp.

Monte Epomeo Trekking 6734674

Vandra i skogen vid Frassitelli och Falanga

Vandringen i skogen vid Frassitelli och Falanga är en förtrollande upplevelse som blandar vackra landskap, natur, lugn och historia. Skogen ligger 600 meter över havet på den västra sidan av ön, och turen ger möjlighet att njuta av den otroliga utsikten över staden Forio och San Francescobukten.

Resan är som en promenad in i ett sagoland av stenhus som reser sig bland sekelgamla kastanjeträd. Dessa imponerande strukturer är skapade av enorma block av grön tuff som rullades ner från toppen av Monte Epomeo för tusentals år sedan och som nu står här mitt på ängen.

I århundraden har bönder grävt och ristat dessa stenar för att använda dem som tillfälliga hus under skörden eller som svala källare. Invändigt är de möblerade med stenbänkar, öppen spis, brunn för vatten, fönster och trädörrar. I perfekt harmoni med naturen. Vissa stenhus har fortfarande ett litet kapell på väggen, där en helig bild eller ett träkors sattes upp till skydd. Förutom stenhusen är det möjligt att se "Fosse della Neve". Snökroparna är djupa gropar i marken där bönder brukade samla snö och hagel på vintern för att använda på sommaren. Det finns bevis för att skogarna och stenhusen har varit bebodda sedan 1400-talet, kanske på grund av bristen på säkerhet i öns kustområden, som regelbundet attackerades av pirater. Man började därför röra sig inåt landet och in i skogarna för att odla jorden, som är särskilt bördig på den sidan av ön. Efter några århundraden övergavs stenhusen och skogen igen och bönderna återvände till livet vid kusten.

Idag, från Falanga- och Frassitelli-skogarna, är det möjligt att ta olika vandringsleder och nå olika platser på ön som Mount Epomeo, Piazza Maio i Casamicciola eller Via Borbonica och Via Bocca i Forio. Vi föreslår att du tar stigen som leder mot Forio till Santa Maria al Monte och vidare till Via Bocca, som nyligen har skyltats som väg nummer 501 med den röda och vita etiketten från CAI Association (Club Alpino Italiano).

Vandringen kan utgå från restaurangen "Il Bracconiere" i byn Serrara Fontana (Via Falanga 1). Om du inte har bil kan du nå kyrkogården i Serrara Fontana med buss. Härifrån är det bara 30 minuters promenad till startpunkten vid restaurangen "Il Bracconiere".

Strax utanför restaurangen finns en stig. Du följer den tills du kommer till en korsning med en skylt som säger; "Pietra dell'acqua & Mount Epomeo" till höger. Ta stigen till vänster istället. Några minuter senare befinner du dig i ett vackert grönområde - med staden Forio nere på vänster sida och berget på höger sida Fortsätt rakt fram Följ de röda och vita markeringarna på klipporna för att nå Falangas skog och en bred grön äng med gamla stenhus.

Vid ett tillfälle ser du en sten som ser ut som att stora trappsteg har huggis in i den. Håll till vänster efter de röda och vita skyltarna och börja nedstigningen mot Santa Maria al Monte med sin vackra vita kyrka (också huggen i sten) tills du befinner dig på en asfalterad väg som är Via Bocca.

De flesta kan vara med på denna vandring. Räkna med en promenad på ca. 4 timmar. Kom ihåg att ta med proviant, vatten och mössa.

Stig genom skogen på väg till Monte Epomeo

Vandra från Sant'Angelo till Maronti Beach

Denna vandring som följer Ischias söderlägen sluttningar erbjuder hisnande kustlandskap och sublim havsutsikt. Turen börjar i den stämningsfulla fiskebyn Sant'Angelo och slutar vid Maronti Beach, där du kan njuta av stranden och det klarblå vattnet. Den perfekta finalen på en fantastisk vandring.

Njut av atmosfären och en kopp kaffe i Sant'Angelo innan du ger dig av på resan, och köp eventuellt lite proviant och vatten till resan hos någon av de lokala köpmännen. Från Sant'Angelo går du mot stranden Le Fumarole. Efter Le Furmarole får man gå uppför en relativt brant backe. Men belöningen väntar när du kommer uppför backen. För det är en fantastisk utsikt. Följ stigen över klipptopparna så hamnar du så småningom vid Maronti Beach, där du kan ta ett välförtjänt dopp.

Promenaden är lite brant på vissa ställen, men den kommer att vara hanterbar av de flesta som är i allmänt bra skick. Resan tar några timmar. Kom ihåg vatten, proviant, handduk och badkläder – och pengar, så kan du äta en välförtjänt lunch på någon av de små restaurangerna vid havet. När du går hem, ta en taxibåt tillbaka till Sant'Angelo. Det kostar ca. 4 euro per person.

Shutterstock 1127320775
Stranden vid Maronti Beach nära Sant'Angelo

Gå från Forio till Giardini La Mortella

Denna promenad är en av de lätta, men det vore synd att inte ta den. Giardini La Mortella är en fantastisk medelhavsoas, välskött och omsorgsfullt underhållen. Promenaden dit från Chiaia Beach i Forio erbjuder vacker utsikt över västkusten innan den vänder inåt landet mot La Mortella. Det är värt att spendera en halv dag på att vandra runt i de fascinerande trädgårdarna. En annan plats att inte missa på hemresan är Belvedere Di Zaro, en terrass med en fantastisk utsikt över det hisnande landskapet.

Du kan börja resan på Seasons Restaurant på Chiaia Beach. Härifrån följer du vägen norrut med utsikt över havet på vänster sida. Fortsätt förbi San Francesco-stranden och en högersväng vid T-korsningen leder dig förbi Ristorante Zi'Carmelaa till La Mortella Gardens. Det finns även möjlighet att ta en kopp te och en bit kaka innan du återvänder till Forio.

Shutterstock 1437936044

Gå runt Ischia Ponte och Castello Aragonese

På den östra delen av Ischia ligger en kustlinje som erbjuder en charmig promenad med ett besök på det sagolikt vackra medeltida slottet Castello Aragonese. Från slottet är det en fantastisk utsikt. På en klar dag kommer du att kunna njuta av åsynen av staden Ischia Ponte i ena riktningen och Neapel i den andra.

Börja vid stranden Dei Pescatori eller Via Seminario, där Ischia Ponte börjar. Följ vägen österut till rondellen som leder till Castello Aragonese. Ischia Ponte är en fin gammal stad med stämningsfulla gator, gömda innergårdar och hus med smidesjärnsstänger för fönstren och tunga trädörrar.

För en entréavgift kan du utforska detta medeltida slott som ligger magiskt i slutet av en näs på en liten klippö. Efter att ha utforskat slottet kan du fortsätta mot stranden Cartaromana. Vandringen går mellan gamla hus och trädgårdar, nerför stora lavastenstrappor mot den lugna stranden, Cartaromana. Det handlar om. 45 minuters promenad från slottet till stranden vid Cartaromana. Ta med badkläder och handduk så att du kan njuta av ett dopp när du kommer till stranden. Om du blir hungrig, överväg en lunch på Ristorante i Pirati på Cartaromana Beach. Här finns god mat och möjlighet att få ett glas svalt vitt vin som belöning för promenaden.

Shutterstock 2034177095