Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
shutterstock_260601932.jpg

5 fantastiska upplevelser i Hué

Kejsarens förbjudna stad

shutterstock_340187063 Imperial Royal Palace of Nguyen dynasty in Hue, Vietnam.jpg

Gå eller ta en cyclo till kejsarpalatset, som på många sätt påminner om Den Förbjudna Staden i Peking. Detta historiska område finns med på UNESCOs världsarvslista, och man har under de senaste åren använt stora resurser för att restaurera områdets vackra byggnader. Målet med restaureringen är att ge besökarna en inblick i dåtidens klassiska arkitektur, samt att man ska få en känsla av den lyx som kejsaren och hans familj omgav sig med. 

Marknaden Dong Ba

shutterstock_266182523  Vietnamese people buying and selling vegetables at Dong Ba market in Hue.jpg

I närheten av kejsarkamrarna ligger Hués färgrika marknad Dong Ba, där ni kan få en inblick i vad de meniga vietnameserna serverar på middagsbordet i sina små lägenheter. I de små bodarna finns ett stort urval av matvaror, kläder och alla möjliga småprylar till försäljning, och en tät stämning råder i de smala gångarna. Det är en hård förhandling om priserna och det är inte alltid som folk blir eniga. Försök att lägga fokus på matvaruavdelningen där ett stort urval av exotiska frukter, smakrika grönsaker och färska kryddor fyller bodarna. Här känner ni även doften från slaktavdelningens nyligen slaktade kycklingar, grisar, kor och inte minst fisk. Det finns fisk i alla dess former - färsk, levande, torkad, saltad samt i form av den ovärderliga fisksåsen.

Kejsarnas gravplatser

shutterstock_698899804.jpg

Hitta en taxi och hyr chauffören i några timmar så att ni kan besöka de mest intressanta av kejsarnas imponerande gravplatser, och ni kan t.ex. börja med kejsaren Tu Ducs grav. Enligt tradition så styrdes byggandet av gravarna med hård hand av kejsaren själv, eftersom att han ville försäkra sig om att få en värdig sista viloplats. Platsen fascinerade kejsaren, som använde mer tid här än på palatset i Hué för att skriva poesi i en av de små paviljongerna eller fiska i sjön som under delar av året är täckt av doftande lotusblommor. Ingen vet exakt vart Tu Duc är begravd, och därmed inte heller vart de värdefulla sakerna som han tog med sig i graven finns. Detta beror på att hans tjänstefolk, vilket var 200 personer, som följde honom till gravplatsen blev halshuggna efteråt. Spendera lite tid på att njuta av det parkliknande området, och fundera på vart ni tror att Tu Ducs kvarlevor ligger begravda.

shutterstock_82270066.jpg

Nästa stopp kan vara kejsaren Khai Dinhs grav, som på många sätt bryter mot Nguyen-dynastins traditionella design. Uppe på toppen av en kulle, utan att vara omgiven av väl tillrättalagda grönområden, hittar ni en byggnad som kombinerar kejsarens fascination för europeisk arkitektur med klassisk vietnamesisk stil. En brant trappa tar er upp till huvudbyggnaden, som med sitt gotiska yttre och färgsprakande inre är helt unikt. Statyer föreställande drakar och beväpnade vakter har naturligtvis fått en plats, men det är skildringen av de fyra årstiderna i porslinsmosaik och glas i byggnadens huvudrum som gör att platsens extravaganta framtoning kommer till sin rätt.

Det buddhistiska centret

Ett alternativt stopp ni kan göra är på en plats som kan beskrivas som mindre extravagant, men där hjärtat är på rätt plats och fokus ligger på att hjälpa andra. Den centrala delen av Vietnam är landets buddhistiska centrum, och här kan ni besöka en pagod som idag fungerar som hem för föräldralösa barn. Nunnorna tar hand om barnen från första stund, där en del av dem är nyfödda, tills de har avslutat sin skolgång och förhoppningsvis kan klara sig på egen hand. Här fokuserar man på utbildning, hygien, sociala kompetenser och - naturligtvis - det buddhistiska budskapet.

Pagoden Thien Mu

shutterstock_70242421.jpg

På eftermiddagen kan ni gå på mässa i Thien Mu-pagoden, vars sju våningar höga klocktorn står som stadens synliga kännetecken på en liten backe vid Dofternas Flod. Buddhistiska munkar vallfärdar till denna fredliga oas för att meditera och undervisas, och varje eftermiddag spelar de på de traditionella instrumenten ackompanjerade av sång och bön.