Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +

Ubud bjuder på oförglömliga upplevelser

Ubud är Balis självklara kulturella centrum. Staden som ligger centralt på ön är otroligt charmig med alla sina gallerier, små matställen och de vackra risterrasserna som ligger i våningar omkring staden. Här kan ni läsa mer om alla upplevelser som väntar på er i Ubud.

NATUR - Upplev de vackra risterrasserna runt Ubud.

Det är få platser på Bali som får öns kulturella hjärta att banka så hårt som Ubud. Trots att staden idag besöks av många turister har den lyckats bevara sin charm. Konsten har bra förutsättningar här då såväl konstnärer, träsnidare och silversmeder som musiker och dansare kommer hit för att utveckla sina talanger. Överallt i staden ser ni små verkstäder där konstnärerna gärna pratar en stund, samtidigt som de introducerar er för olika stilar och visar upp sina verk.

Ubud är även en viktig plats för balinesisk dans. Många flickor börjar tidigt på en av stadens dansskolor eftersom det krävs många års träning för att bemästra de invecklade och graciösa rörelserna. Inspirationen till dansen hämtas från hinduistiska legender och myter, som därefter ackompanjeras av musiken från en traditionell gamelan-orkester. Dansskolorna i Ubud sätter upp olika föreställningar, så det finns stor chans att få uppleva den klassiska dansen när ni är där.

shutterstock_702620527.jpg

Ubud bjuder på mycket mer än ”bara” konstnärer och deras verk, det är också en stad med en lång historia och ovanligt rik kultur. Områdets sultan bor fortfarande i sitt palats mitt i hjärtat av Ubud, men det är ovanligt att man ser honom utanför hemmet. Stadens tempel är alltid platser med mycket aktivitet, särskilt på morgonen då lokalbefolkning kommer för att lämna små offergåvor. En del kommer med rökelse, medan andra lämnar små paket gjorda av vikta bananblad. I paketet ligger nyplockade blommor och godsaker till gudarna.

Om ni har tur och befinner er i Ubud under en religiös festival – och dem är det många av på Bali – får ni verkligen uppleva den balinesiska religionen och kulturen. Folk från när och fjärran strömmar in i templen, klädda i sina vackraste plagg, för att offra präktiga blomsterdekorationer eller fat med frukt som de kommer bärandes med på huvudet.

 

shutterstock_749062537.jpg

Konstnärer, tempel och oändliga risfält

Området runtom Ubud är som gjort för upptäcktsfärd. Även om hotellet är härligt och avkopplande rekommenderar vi att ni hyr en cykel och ev. en engelsktalande guide, plockar fram kameran och ger er ut. Stadens kanske största attraktion ligger och väntar, nämligen den fantastiska naturen. Här finns porlande vattendrag som rinner genom grönskande dalar där bönderna sköter sina risodlingar. Med vatten upp till knäna använder de sig av oxar och enkla redskap, precis som sina förfäder.

shutterstock_390855292 Beautiful rice terraces in the morning light near Tegallalang village, Ubud, Bali, Indonesia..jpg

Vandring i och omkring Ubud

Med tre hela dagar i Ubud finns det gott om tid att i ett lugnt tempo få med allting.

Om ni vill få en introduktion till livet på landet kan ni överväga att börja med en guidad tur, som tar er med ut i naturen till de oändliga risterrasserna och de små landsbyarna runtom Ubud.

Om turen genomförs till fots kan guiden ta er bort från de mest turistfyllda områdena och visa er hur vardagen på landet ser ut. Det finns stor chans till att möta lokalbefolkningen som arbetar på risfälten eller tar hand om sina familjetempel. Har ni tur kanske ni blir bjudna på en kopp nybryggt balinesiskt kaffe. Det är nämligen inte bara ris som odlas vid Ubud, här finns även aromatiskt kaffe och en uppsjö av frukter som trivs bra i det tropiska klimatet.

Om ni är här på en skoldag finns det också möjlighet att besöka en av de lokala skolorna där barnen har fullt upp med sitt – tills de får syn på er.

shutterstock_225650026.jpg

Ni kan även testa en av Balis högt värdesatta delikatesser. Större delen av Indonesiens befolkning är muslimer och äter därmed inte griskött, men på Bali är de flesta hinduer och här tillagar man gärna en helstekt gris. Folk reser gärna långt för att få sätta tänderna i en saftig Babi Guling, som rätten heter på indonesiska. Om ni vill testa den populära rätten kan guiden rekommendera vart man hittar den bästa helstekta grisen, och till ett bra pris.

På cykeltur i Ubud med omnejd

Efter en dag med engelsktalande guide kanske ni vill utforska Ubud på egen hand. Hyr ett par cyklar och trampa iväg till ap-skogen där en stor grupp makaker bor. Aporna är inte rädda för människor, så det är lätt att komma nära de nyfikna djuren.

I de grönskande landskapen omkring Ubud finns det gott om stigar ni kan utforska, och kanske stöter ni på en liten marknad eller ett tempel där en ceremoni pågår. En sak som är säker är att vilket håll ni än väljer att cykla åt så blir ni snabbt omgivna av risodlingar, som med sin djupgröna färg och små palmer står i stor kontrast till den klarblå himlen.

shutterstock_663488272.jpg

Området är fullt av kulturminnen från forna tider och ett stopp i Goa Gajah är att rekommendera. I en grönskande dal har tidigare troende skapat ett tempel i klippan. Framför templet ligger en pool med heligt vatten som fortfarande lockar pilgrimer, men det är framförallt ingången som gör templet unikt. Ingången utgörs av ett demoniskt odjur, och för att komma in i helgedomen går man genom odjurets mun.

shutterstock_652529641.jpg

Om ni inte är så intresserade av tempel så kan ett besök i någon av alla små konstnärsstäder vara ett alternativ. Ni kan t.ex. cykla till staden Mas där flera av Balis bästa träsnidare bor och arbetar. Här kan ni känna doften av trä som fyller luften samtidigt som träspån flyger runt snidarna. Detta är en uråldrig yrkesform som idag kanske är mer ett konsthantverk än ett dedikerat snidarbete på tempel och viktiga byggnader. Motiven kan oftast hittas i hinduismens historia. Urvalet är stort och kvaliteten imponerande, så om ni är duktiga på att förhandla kanske ni får med er en vacker relief eller en fin figur hem till Sverige.

shutterstock_1109107970.jpg

Avkoppling, mindfulness och välbefinnande

Om ni söker mer personliga och spirituella upplevelser är lugnet och Ubuds vackra omgivningar den perfekta platsen att vara på. Här kan ni testa yoga, meditation, helande spa-behandlingar samt få en introduktion till en varierad kost.

Rafting i Ubud

Känner ni ett sug efter lite actionfyllda äventyr kan ni bege er till floden Ayung, som rinner genom några av Ubuds mest spektakulära miljöer. Svårighetsgraden är inte särskilt hög, och därmed kan såväl vuxna som barn deltaga. Det finns flera olika raftingutflykter att välja mellan i Ubud, det kan vara allt från ett par timmars rafting till halvdagsutflykter som kombinerar rafting med kulturupplevelser.

På kvällen kan ni t.ex. kombinera en mysig middag på en av stadens många restauranger med en efterföljande dansuppvisning.

Upplev Ubud med Check Point Travel

Ubud är en av våra favoritplatser på Bali. Ni kan t.ex. besöka Ubud på resan Balis höjdpunkter, där ni även får besöka Sanurs vackra stränder och härliga Lovina på öns norra kust.

TRADITION - Mand i traditionelle klæder.

17

dagar

BOKA ONLINE

SPARA 500 kr.

Balis Höjdpunkter
  • 5 nätter i Ubud på Adiwana Arya Villa**** inkl. frukost
  • Utflykter med egen bil och lokal engelsktalande guide
  • 3 nätter i Amed på Santai Hotel*** inkl. frukost
  • 6 nätter i Sanur på Segara Village Hotel**** inkl. frukost
  • Badsemester med möjlighet till spännande aktiviteter
  • Inkl. flyg, hotell, transport och utflykter med engelsktalande guide

Från SEK 23 400

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn