Vietnams stora sevärdheter

Likt ett pärlband ligger Vietnams stora höjdpunkter, såväl som de små oförglömliga överraskningarna, på rad från bergen i norr till Mekongdeltat i söder.

Om ni funderar på att resa till Vietnam kan ni se fram emot att landet fullkomligt svämmar över av möjligheter. Variationen bör kunna tillfredsställa de flestas önskemål, oavsett om man föredrar kultur, natur, historia, gastronomi, aktiv semester eller avslappning på ett härligt hotell precis vid havet.

Här hos CPT har vi naturligtvis svårt att välja ut våra favoriter eftersom Vietnam har något för alla smaker, men vi har lyckats komma överens om följande

Vietnameserna

Mötet med landets vänliga befolkning är nog den största av upplevelserna på en rundresa i Vietnam. Det är inte bara på hotellen och restaurangerna som man känner av vietnamesernas genuina gästfrihet. Man märker också av den ute bland etniska folk i de små isolerade bergslandskapen, bland högt ropande fiskefruar på marknaden i Hoi An - ja, till och med bland affärsfolket i pulserande Saigon. Var öppna i mötet med vietnameserna, så kommer ni att få dubbelt så mycket tillbaka.

shutterstock_325398872 Vietnamese Hmong children smiling in rice terrace river side on september 25, 2015 at mu cang chai district,Yenb.jpg

Ha Long-bukten

Med en säker placering på UNESCOs världsarvslista har Ha Long-bukten med sina äventyrliga klippformationer, spännande grottor och flytande byar en minst lika säker plats på vår lista. Man upplever området bäst från soldäcket på en av de många junk-båtarna, som i ett behagligt tempo seglar runt i denna naturskapta labyrint av klippor. Här kan man bada, paddla kajak, gå på upptäcktsfärd i de stora grottsystemen, åka genom tidvattenkanaler eller koppla av med en massage ombord på båten. Om ni har tid så kan vi varmt rekommendera en 3 dagars kryssning där ni får möjlighet att komma ut till Ha Long-buktens mindre besökta områden.

Hoi An

Kolonialtidspärlan Hoi An har av många valts till Vietnams charmigaste stad, och man kan tydligt se varför. Staden har bilfria gator mellan charmiga gamla hus, mysiga caféer och restauranger, små butiker och färgrika tempel. Förutom allt detta finns dessutom kilometervis av härlig sandstrand, möjligheten att cykla runt i området, inspirerande matlagningskurser och avslappnande wellness på stadens underbara spa resorts. Glöm inte att göra ett tidigt morgonbesök på den lokala fiskmarknaden, eller åka på en dagstur med snorkel och cyklop till det ostörda paradiset Cham Island.

Ha Giang

Detta bergiga område i norra Vietnam har precis börjat öppna upp för turismen, men det finns ingen anledning att vänta med att resa hit. De isolerade dalarna befolkas av Vietnams största antal av etniska folk, som man varje söndag kan möta på områdets spektakulära marknader dit de kommer klädda i sina färgsprakande traditionella dräkter. Ha Giang är perfekt för korta vandringar mellan de etniska landsortsstäderna. Om man väljer att övernatta på ett "homestay" hos en lokal familj får man chansen att följa livet på landsbygden, fältarbetet eller undervisningen på den lokala skolan. Turistfaciliteterna i Ha Giang är väldigt begränsade, så för att ni ska få ut så mycket som möjligt av ert besök rekommenderar vi att ni har med er en lokal guide och chaufför som känner till området.

shutterstock_222379111 MUCANGCHAI, VIETNAM, SEPT 20 H'mong ethnic minority children on September 20, 2014 in Mucangchai, Vietnam. H'mong.jpg

Hué

Nguyen-kejsarnas gamla huvudstad är en av få platser i Vietnam där det är möjligt att uppleva kejsartidens extravaganta levnadssätt och imponerande arkitektur. Det nyrenoverade kejsarpalatset och "Den Lilla Förbjudna Staden" ligger centralt i Hué. Omkring staden hittar man flera imponerande gravplatser som omges av små sjöar, charmiga paviljonger, trädgårdar samt människor och djur som står vakt. Parfymfloden delar Hué och en båttur i solnedgången kan varmt rekommenderas. Hué ligger endast ett fåtal kilometer från kusten, där små fiskebyar och fridfulla sandstränder väntar på att utforskas.

shutterstock_340187063 Imperial Royal Palace of Nguyen dynasty in Hue, Vietnam.jpg

Mekongdeltat

Mekongfloden sprider sina vattenvägar över södra Vietnam, och därför upplevs den här delen av landet bäst ombord på en privat sampan med plats till familjen eller på en ombyggd junke-båt. Livet och yrkena i småstäderna längs kanalerna, de ivriga försäljarna på den flytande marknaden i Cai Rang, de flytande fiskebyarna vid Chau Doc och det varierade köket är endast en liten del av allt det som kan upplevas vid Mekongfloden. Om man ska välja ett hotell så rekommenderar vi Victoria Chau Doc, som bjuder på fransk kolonialstil och enkel elegans precis vid Mekongfloden.

Gastronomi

Det vietnamesiska köket består av en härlig blandning av traditionella teman, utsökta regionala rätter samt en internationell påverkan efter många års kontakt med omvärlden. Oavsett om man väljer ett av alla gatukök, som har specialiserat sig på ett par rätter, eller en av de moderna fusionrestaurangerna, där inredningen är en väsentlig del av den upplevelsen, så bjuder Vietnam på gastronomiska äventyr i världsklass. Fisk, skaldjur, nöt- och griskött, kyckling, anka, grönsaker och frukt blandas med färska kryddor, chili, lime och fisksås, vilket sedan serveras med färska nudlar (pho) eller ris. Kombinera den kulturella upplevelsen i gatuköket, där man enkelt kommer i kontakt med lokalbefolkningen, med att möta överklassen på en av de nya moderna restaurangerna, som ofta ligger i gamla tempel, trädgårdar eller franska kolonialtidsbyggnader, för att få den ultimata smakupplevelsen på en resa till Vietnam.

Se även vår karta över Vietnam med landets största sevärdheter och tips.

Läs mer om våra resor till Vietnam och skicka en reseförfrågan om ni vill få ett förslag på en resa.

shutterstock_78891328 Ha Long Bay, Vietnam.jpg

15

dagar
Det bästa av Vietnam
 • Stämningsfulla gator och vackra tempel i Hanoi
 • Övernatta på en traditionell junk-båt på Ha Long-bukten
 • Kejsarstaden Hué och Den Lilla Förbjudna Staden
 • Stränder och historisk charm i mysiga Hoi An
 • Livliga Ho Chi Minh City och Mekongdeltat
 • Inkl. flyg, hotell, frukost, bil och chaufför

Från SEK 14 650

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn
IMG_5771.JPG

15

dagar
Natur, kultur och landsbygd i Vietnam
 • Kultur och natur i den vackra Mai Chau-dalen
 • Hanoi, Hué och avslappning i Hoi An
 • Cykelutflykter, vandringar och färgrika marknader
 • Etnisk folkmusik, bördiga risodlingar och småstäder
 • Kejsarnas Vietnam, palats och vackra gravplatser
 • Inkl. flyg, hotell, frukost, bil och chaufför

Från SEK 16 650

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn
DetukendtenordligeVietnam-tablet.jpg

15

dagar
Det oupptäckta Nordvietnam
 • Kultur och natur i turistfattiga Nordvietnam
 • Hanoi, Hoi An och livet på landsbygden i Ha Giang
 • Litteraturens Tempel och Ho Chi Minhs mausoleum
 • Bördiga risodlingar och färgsprakande marknader
 • Bo hos gästfria vietnameser i en liten landsortsstad
 • Inkl. flyg, hotell, frukost, bil och chaufför

Från SEK 20 250

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn
Det-autentiske-vietnam---hero-desktop.jpg

15

dagar
Det autentiska Vietnam
 • Livliga gator och vackra tempel i Hanoi
 • Risodlingar och landsbygd i Mai Chau-dalen
 • Bambuskogar och vandring i Pu Luong
 • Klippformationer i Ninh Binh
 • 3 dagars kryssning i äventyrliga Ha Long-bukten
 • Inkl. flyg, hotell, frukost, bil och chaufför

Från SEK 18 400

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn