Sri Lankan tea picker..jpg
Resor till Sri Lanka
Bo på strandhotel i Koggala på vores Sri Lanka rejser
Elefanter på Sri Lanka
ELLA - Hike i højlandet på Check Point Travels rejser til Sri Lanka
Højlandet i Ella. Oplev temarkerne på vores Sri Lanka rejser
Dyrelivet på Sri Lanka. Oplev smukke leoparder i Yala National Park
Ella - Little Adam's peak udsigtspost på Sri Lanka
Negombo på Sri Lanka - Traditionel srilankansk fiskerbåd

Kultur, natur & strand

  • Rundresa med engelsktalande privatchaufför
  • Historiska kungastäder och mytiska klipptempel
  • Safari bland leoparder och Asiens största elefantflockar
  • Färgrika marknader och förtrollande gastronomi
  • Avslappning på härligt strandhotell i Trincomalee
  • Inkl. flyg, hotell, transport och halvpension

15 dagar från kr. 17.800,-

Pris per person vid 2 vuxna & 2 barn

Avresa: København d. 25. okt 2020

Resplan

Detta är en kombinationsresa till några av Sri Lankas största sevärdheter och naturupplevelser, och är ett perfekt val för er som önskar att blanda oförglömliga upplevelser med avslappning och badsemester. De förhållandevis korta avstånden mellan sevärdheterna gör att resan passar både par och barnfamiljer, vilket även ses i valet av hotell – här finns swimmingpool, spa-avdelning och fridfulla omgivningar.

På rundresan besöker ni flera av Sri Lankas historiska kungastäder, som alla finns med på UNESCOs världsarvslista. Ni får även uppleva storslagna stupor och vänliga pilgrimer vid Anuradhapura, imponerande arkeologiska utgrävningar och fascinerande ruiner omkring Polonnaruwa samt det berömda palatset vid Sigiriya.

Förutom allt det som redan har nämnts kommer ni även nära Sri Lankas spännande djurliv i nationalparkerna Wilpattu och Minneriya, där den skygga leoparden gömmer sig i buskarna. Stora elefantfamiljer rör sig i flock samtidigt som färgglada fåglar och lekfulla apor håller till bland trädtopparna.

På resan tar ni er runt med bil och privatchaufför, så att ni får möjlighet att verkligen njuta av Sri Lankas imponerande natur och stanna till på vägen när det passar er.

Avslutningsvis åker ni till strandhotellet Trinco Blu by Cinnamon i Trincomalee, där ni kan låta alla nya intryck sjunka in samtidigt som ni kopplar av på stranden vid Indiska Oceanen.

Ni flyger från Sverige till Sri Lankas huvudstad Colombo med en mellanlandning på vägen.

När ni ankommer till Sri Lanka blir ni välkomnade av en representant från vår lokala samarbetspartner, som även kommer att vara er engelsktalande privatchaufför under den kommande veckans rundresa.  

”Den Kulturella Triangeln”

Ni åker från flygplatsen vid Indiska Oceanen mot Sri Lankas centrala del, som av många kallas för ”Den Kulturella Triangeln”. Det var från städerna Anuradhapura och Polonnaruwa som de singalesiska dynastierna regerade över landet under århundraden, och lät bygga några av Asiens mest fascinerande byggnadsverk.

Upplev historiska och religiösa sevärdheter

I detta vackert grönskande område ligger några av Sri Lankas största historiska och religiösa sevärdheter på rad. De flesta av dem finns med på UNESCOs världsarvslista, så ni kan verkligen se fram emot några spännande och lärorika semesterdagar.

Det är inte långt till den f.d. kungastaden Anuradhapura, som under ca 1 000 år fungerade som Sri Lankas huvudstad. Under den här perioden spred sig buddhismen snabbt i regionen och de mäktiga kungarna markerade detta genom att bygga flera imponerande och enorma pagoder, som bl.a. innehåller religiösa reliker och skelett från Buddha. Flera av dessa halvklotformade giganter kan dateras till 300 år före vår tid, och på den tiden var det endast Egyptens pyramider som var större.

Upplev djurlivet i Wilpattu

Sri Lanka har en enastående natur och öns stora antal nationalparker är hem för en mångfald av djur och växter, som inte överträffas av någon annan plats i Asien. En av de bästa platserna att uppleva detta på är i den närliggande nationalparken Wilpattu, som inte har lika många besökare som parkerna i den södra delen av landet. Detta innebär att chansen är stor att ni får en spännande och innehållsrik jeepsafari, och att ni får många häftiga naturupplevelser med några av parkens alla djur.

Efter frukosten åker ni till de imponerande och över 1 000 år gamla grottemplen i Dambulla. Sett utifrån ser det inte ut att vara något särskilt, och man kan lätt börja fundera på om man verkligen har kommit rätt, men så snart ni stiger in i den första av de fem grottorna så ändras detta. Här finns en 15 meter lång liggande Buddha samt flera mindre statyer av buddhor och andra disciplar. Färgglada freskomålningar pryder väggarna och man glömmer nästan bort att man befinner sig i en grotta.

Kryddor och curries

På eftermiddagen går resan vidare till den lokala marknaden där ni kan gå på upptäcktsfärd bland alla spännande frukter, grönsaker osv. som erbjuds av ivriga försäljare. Marknaden ger en bra inblick i det varierade srilankesiska köket, och ni får även chansen att testa era kunskaper när ni ska handla till den måltid som ni ska laga tillsammans med en lokal familj i en närliggande landsortsstad.

Därefter åker ni till ert nya hotell där ni kan spendera resten av dagen på att koppla av vid poolen.

Den andra av de gamla kungastäderna är Polonnaruwa, som idag är ett av Sri Lankas mest markanta arkeologiska områden och finns naturligtvis också med på UNESCOs världsarvslista. Ruinerna efter den gamla huvudstaden är betydligt yngre jämfört med Anuradhapura och är därför mer välbevarade. Området är mindre till ytan, vilket gör det möjligt att cykla runt mellan de olika sevärdheterna och få ett mer samlat intryck av stadens storhetstid och rikedom. Om ni föredrar att ta er runt utan cykel, eller om vädret inte passar för en cykeltur, så är det naturligtvis möjligt att ta bilen istället.

Buddhor vid Gal Vihare

I det stora området finns flera enorma vattenreservoarer som tidigare hjälpte till med att samla in vatten till Polonnaruwa, så att man kunde vattna sina odlingar, få vatten till fiskdammar etc. Ni passerar även flera imponerande statyer, där de mest välkända är de fyra Buddhastatyerna vid Gal Vihare.

I det parkliknande området besöker ni det imponerande 7 våningar höga kungapalatset som omges av buddhistiska tempel fyllda med dekorationer, sida vid sida med audienssalen, bibliotek, vackra paviljonger och klassiska pagoder. Ni kommer även att uppleva den hinduiska karaktären som finns i arkitekturen, det gäller framförallt vid det imponerande templet Shiva samt några av områdets unika statyer.

Idag kan ni ta sovmorgon och använda förmiddagen till att slappna av på hotellet, kanske genom att lägga er tillrätta i en solstol vid poolen eller besöka hotellets mysiga spa-avdelning.

Jeepsafari i Minneriya

På eftermiddagen väntar en helt annan typ av upplevelser. Nu byter ni ut bilen mot en fyrhjulsdriven jeep och åker på upptäcktsfärd i Minneriya National Park. Den grönskande parken är hem för 160 fågelarter, krokodiler, sjakaler och 78 olika fjärilsarter – men fokus ligger helt klart på elefanterna.

På morgonen åker ni till ”Den Kulturella Triangelns” sista höjdpunkt, nämligen det mytomspunna palatset Sigiriya. Palatset byggdes under det 5:e århundradet och upptäcktes av den brittiske arkeologen HCP Bell år 1898. ”Höjdpunkten” är ganska självklar, då Sigiriya ligger på toppen av en 200 meter hög klippa.

Från Sigiriyas välkända palats åker ni tillbaka till hotellet där ni kan slappna av och njuta av faciliteterna.

Ni lämnar området som präglas av imponerande historiska sevärdheter och spännande naturupplevelser, och fortsätter mot östkusten och staden Trincomalee. Här finns det gott om tid till avslappning på stranden eller vid poolen, där ni kan låta alla nya intryck sjunka in samtidigt som ni njuter av ert härliga strandhotell Trinco Blu by Cinnamon.

Trinco Blu by Cinnamon ligger precis vid en vacker och ostörd sandstrand norr om en av Asiens äldsta städer och viktigaste naturliga hamnar, Trincomalee. Hotellet är inrett i modern srilankesisk stil och renoverades 2010 med hjälp från den framstående inredningsarkitekten Channa Daswatte, som har gett hotellet en avslappnad och privat atmosfär.

Njut av hotellets många faciliteter

Bland hotellets många faciliteter ingår bl.a. en stor härlig swimmingpool ut mot stranden, ett par spännande restauranger vid eller på stranden samt en fantastisk cocktailbar. Det är inte bara faciliteterna som gör att hotellet är ett av de bästa i Trincomalee, även servicenivån och den vänliga personalen spelar en väldigt stor roll.

Många utflyktsalternativ

Vädret på Sri Lankas östkust är fantastiskt under sommarmånaderna, och det är betydligt färre turister på den här delen av ön – men det betyder inte att det inte finns något att göra här.

Ni kör tvärs över Sri Lanka från öst till väst under förmiddagen, och på eftermiddagen ankommer ni till Negombo.

shutterstock_524386264.jpg

Det har blivit dags att resa hem till Sverige. Njut av ett sista dopp eller köp de sista souvenirerna innan ni blir upphämtade av er chaufför som kör er till flygplatsen, som ligger ca 30 minuter från hotellet.

Ni landar i Sverige efter en härlig resa på Sri Lanka.