Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +

Havanna - Guide till upplevelser i Kubas huvudstad

Gamla byggnader och ett besök på en cigarrfabrik

shutterstock_252314458 Old classic American cars rides in front of the Capitol..jpg

Börja med de stora sevärdheterna runt torget Parque Central. Här hittar du Gran Teatro de la Habana, miljön för klassiska konserter, balett och teaterföreställningar. Och precis i närheten ligger Capitolio med sin vita marmorkupol. Byggnaden, som under många år inhyste landets nationalförsamling, byggdes på 1920-talet och är en exakt kopia av Vita huset i Washington. Bakom Capitolio, i Calle Industria 520, ligger en av landets äldsta cigarrfabriker, Partagás. Här kan du komma in och se hur tobaksarbetarna skickligt rullar de bruna tobaksbladen till dyra cigarrer. Det är öppet på vardagar från 09:00 till 14:00, och du måste betala cirka 10 CUC per person. person för en guidad tur på engelska. (Observera att cigarrfabriken Partagas just nu har flyttat till en annan plats i staden, då fabrikens lokaler är under renovering. Biljetter till fabrikens nya adress finns att köpa på flera av stadens hotell).

Utforska Havannas gatuliv

shutterstock_150009776 man play dominos on the street in Camaguey.jpg

Härifrån kommer du in i gamla stans labyrint av kullerstensgator kantade av hus från kolonialtiden och eleganta herrgårdar i pittoresk förfall. Tvätten hänger på tork på de rostiga smidesbalkongerna. Små grupper av skolbarn i vinröda uniformer ses på väg till eller från skolan. Och utanför husen sitter de boende på trappstenar och rangliga trästolar och läser tidningen, spelar schack och pratar med grannen medan radion spelar i bakgrunden med rytmisk kubansk musik.

Stämningsfullt gatuliv, vackra torg och spännande kyrkor

San Cristobal Katedralen i Havanna

Gå genom de stämningsfulla gatorna till Plaza de la Catedral, ett av de vackraste torgen i Karibien. Kliv in i katedralen och upplev atmosfären. Den klassiska katedralen inhyste under ett antal år de förmodade jordiska kvarlevorna av den italienske sjöfararen Christopher Columbus, innan de flyttades till Sevilla i Spanien. Om du svänger in i ett av rökerierna, där tvätten hänger på tork på smidesbalkongerna, möter du lokalbefolkningen som sitter på trappstenarna och pratar med grannen eller tar bort tiden med en omgång domino. . De bor nära varandra och livet levs enkelt. Men här finns livsglädje och samvaro. Människor möts av leenden och glada tillrop och från varje spricka i de gamla husen verkar den glada musiken sippra ut på gatorna. I denna mängd smala gator hittar du också det imponerande och mycket mysiga Plaza Vieja och Casa de la Obra Pia. Den senare är en vacker aristokratisk herrgård med anor från första hälften av 1600-talet. Det är bara en kort promenad härifrån till det historiska Plaza de San Francisco med kyrkan med samma namn. Torget framför kyrkan pryds av den vackra lejonfontänen gjord av den italienske konstnären Giuseppe Gaginni 1836.

Inspiration för restauranger

shutterstock_209254996  La Bodeguita del Medio in Havana, Cuba, the birthplace of Mojito.jpg

Du kan äta dagens lunch på någon av stadsdelens mysiga trottoarrestauranger med utsikt över livet på torget. Det kan till exempel vara Café La Mina på Plaza de Armas som har goda rätter till en rimlig peng. Härifrån är det inte långt till den gamla spanska fästningen Castillo de la Real Fuerza. Från toppen av murarna har man en fantastisk utsikt över Havannas hamninlopp.

På vägen tillbaka till ditt Bed & Breakfast kan du överväga att stanna till vid La Bodeguita del Medio i Calle Empedrado. La Bodeguita del Medio var enligt uppgift Ernest Hemingways favoritbar. Av samma anledning är det en populär bar som ganska många turister går förbi. Men baren har fortfarande gott om charm, så kliv in i den historiska miljön och beställ en mojito vid samma disk som Hemingway, Harry Belafonte, Salvador Allende och Fidel Castro själv har stått vid.

På kvällen är det självklart att ta en promenad nerför Calle Obispo som har massor av restauranger och små mysiga barer med livemusik. Ett annat förslag är att boka bord på La Divina Pastora. Restaurangen ligger på andra sidan bukten som granne till den stora fästningen El Morro och med en fantastisk utsikt över gamla Havanna. Menyn är allt gott från havet.

Du kan också besöka ett annat av stadens berömda torg; Plaza de Armas. Här är det liv och aktivitet runt stånden med antikvariska böcker och hantverk, mysiga caféer och möjlighet att besöka Havannas stadsmuseum, Museo de la Ciudad, inrymt i stadens gamla guvernörsbostad. På kvällen ockuperas Plaza de Armas av dansälskande lokalbefolkning som kommer för att få en swing till tonerna av en av stadens salsaorkestrar. Så du kan tänka dig att äta middag här en kväll.

Besök kyrkogården

shutterstock_355080131 The Colon Cemetery in Vedado,Havana.jpg

Inte långt härifrån hittar du en av Havannas mer utmärkande sevärdheter, Cementerio de Cristóbal Colón, som med nästan en miljon gravar är en av världens största kyrkogårdar. Det är som en hel stad där rika kubanska familjer har försökt överträffa varandra över tid i magnifika mausoleer och vackra gravstenar. Att gå runt här är som att vandra genom landets senaste 150 år av historia. Här vilar ett antal av landets mest kända författare, skådespelare och idrottsstjärnor, bland fallna hjältar från revolutionen och välkända musiker.

El Malecóns strandpromenad

Unge cubanere hænger ud langs Maleconen i Havanna

ta emot en cykeltaxi och be föraren att köra mot Havannas berömda strandpromenad, El Malecón. Be honom köra nerför Calle 23 förbi Coppelia Ice Cream. Det är Havannas mest kända glassbar med glass för nästan inga pengar – och av samma anledning oändliga köer. Men att stå i kö är en del av upplevelsen, och lokalbefolkningen använder väntetiden för att chatta med människorna runt omkring dem.

Fundera på om du vill ställa dig i kö för någon av de eftertraktade glassarna eller fortsätta ner till havet, där gamla amerikanska dollargrin tuffar upp och ner för den kilometerlånga strandpromenaden El Malecón. Här kan du se äldre män med långa fiskespön och blicken riktade mot Atlanten, pojkar som badar från klipporna och par som går hand i hand. Gå av cykeltaxi och ta en promenad längs malecon i riktning mot gamla stan. Ät lunch längs vägen och titta in i det nyligen restaurerade San José Warehouse på Avenida del Puerto, som nu inrymmer stadens stora marknad för kubanskt hantverk.

Besök Hemmingway

Hemningway Havana.jpg

Om du är intresserad av Ernest Hemingway, ta en taxi till Finca la Vigiá, som ligger lite utanför staden. Den amerikanska författaren bodde här i drygt 20 år och skrev bland annat klassikern "Den gamle mannen och havet" baserad på en lokal fiskares livshistoria. I trädgården kan du se Hemingways egen fiskebåt "El Pilar" och gravarna efter fyra av hans älskade hundar. Utsikten över Havanna är fantastisk.

Fästning och fyr

El Moro Havana.jpg

Om Ernest Hemingways liv inte låter så spännande, men du vill njuta av en fri och fantastisk utsikt över Havanna, gå då ner till den lilla färjeterminalen mittemot den rysk-ortodoxa kyrkan. Här är det både billigt och enkelt att ta båten till Casa Blanca på motsatt sida av inloppet till Havannas hamn. En trappa leder upp till foten av den spektakulära Kristi gestalt som tronar Havanna och alldeles intill ligger ett litet men spännande Che Guevarra-museum. 5-10 minuters promenad härifrån ligger en av de största spanska fästningarna i Latinamerika, Castillo de San Carlos de la Cabana. Gamla kanoner pekar fortfarande mot vattnet och flera av de historiska byggnaderna har restaurerats, så det är lätt att få ett intryck av platsens strategiska läge och historia. Utsikten över Havannas olika stadsdelar är utmärkt. Ytterligare 5-10 minuters promenad och du kommer till El Moro fyr. Solnedgången över Havanna från klipporna vid El Moro blir inte bättre någonstans i staden. Ta en taxi tillbaka till din casa om du inte vill gå hela vägen tillbaka till färjeterminalen.

Museum för modern konst

År av censur och begränsad yttrandefrihet i kombination med en stark tro på revolutionen och Kuba har fostrat en stark kubansk konstnärsgemenskap som förutom bildkonst och skulpturer även inkluderar musik, dans och balett. Detta museum ger en bra inblick i den kreativitet och mångfald som finns i den kubanska konstscenen.

Revolutionsmuseet

Revolution Museum Havana.jpg

Du kan också fördjupa dig i Kubas revolutionära historia och utforska gamla Havanna på Revolutionens museum, där du får berättelsen om Fidel Castros uppkomst till makten 1959. Museet är inrymt i den före detta diktatorn Fulgencio Batistas palats. Framför museet finns en kopia av båten Granma 26, där Che och Fidel seglade från Mexiko till Kuba 1956.

På torget runt båten kan man även se andra effekter som på olika sätt har spelat roll i Kubas revolutionära historia. Få platser har kommit att stå som en symbol för revolutionen på samma sätt som Revolutionstorget. Det var här som den karismatiske presidenten Fidel Castro har hållit många av sina berömda maratontal i närvaro av hundratusentals landsmän.

Plaza de la Revolution

shutterstock_300024383 HAVANA,  Building with Fidel Castro at La Plaza de la Revolucion.jpg

Fortsätt till Plaza de la Revolución, ett av de största torgen i världen. Det var här som den karismatiske presidenten Fidel Castro under sina maktdagar höll sina berömda maratontal i närvaro av hundratusentals landsmän. Inte långt härifrån ligger en av Havannas mer utmärkande sevärdheter, Cementerio de Cristóbal Colón. Med nästan en miljon gravar är det en av världens största kyrkogårdar. Det är som en hel stad där rika kubanska familjer har försökt överträffa varandra över tid i magnifika mausoleer och vackra gravstenar. Att gå runt här är som att vandra genom landets senaste 150 år av historia. Här vilar ett antal av landets mest kända författare, skådespelare och idrottsstjärnor, bland fallna hjältar från revolutionen och välkända musiker.

Besök stadens största marknad

shutterstock_361034909 HAVANA,CUBA-OCTOBER 13Woman selling fruits in market in Havana October 13,2015..jpg

Ät en tidig frukost och bege dig sedan till stadens största marknad, Mercado de Cuatro Caminos. Marknaden har funnits i nästan 200 år och hit kommer bönder från lantbrukskollektiven för att sälja sina grödor. Det är en livlig och färgstark marknad där tusentals lokalbor handlar dagliga förnödenheter varje dag. Här finns stånd med berg av grönsaker, bräkande getter, kläder, hårdvara och grishuvuden som tittar på från slaktardisken. Här är det fullt upp och mycket folk. Men knappt några turister.

Botaniska trädgården och Havanna Club

shutterstock_218174815 HAVANA, CUBA - JUNE 30 Havana Club museum sign, Havana..jpg

Du kan göra ett stopp vid Havannas botaniska trädgård. Trädgården, som idag är skyddad av UNESCO, är särskilt känd för sina många orkidéer. Parken är stor, så om du vill ta in allt kan du ta en tur på det lilla tåget som går genom parken. Du kan också välja att köra till Havanna Club Museum (El Museo del Ron Havana Club) på Avenida San Pedro. Här kan du för 5 CUC få en guidad tur på engelska, avrundad med ett glas kubansk rom i baren.

 

Se alla våra resor till Kuba här