Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +

Te på Sri Lanka

På en resa till Sri Lanka är det en fin och spännande upplevelse att ta en närmare titt på landets välkända produktion av te.

På det centrala höglandet kan ni uppleva de ändlösa raderna av gröna tebuskar som fyller landskapet. Betrakta synen av välskötta buskar och hårt arbetande teplockare, som med böjda ryggar går runt på fälten i färgglada kläder och samlar in de värdefulla bladen.

Ni kan ta en närmare titt på produktionen av te i området omkring landets högst belägna stad Nuwara Eliya, vilket ni bl.a. kan göra på vår resa Det bästa av Sri Lanka. I detta vackra område kan ni uppleva stora gamla teplantager. Här får ni även besöka en av fabrikerna där ni får en intressant genomgång av tebladens väg från plantage till frukostbord runtom i världen. Området bjuder dessutom på vackra historiska byggnader från britternas tid som kolonimakt på Sri Lanka.

Efter att ha besökt höglandet och teplantagerna kan ni t.ex. åka till Yala National Park och utforska Sri Lankas spektakulära djurliv. Här finns det gott om färgglada fåglar, häftiga elefanter och krokodiler – bara för att nämna några. Nationalparkens mest populära djur är utan tvekan de eleganta leoparderna, som ni med lite tur kan få uppleva på en jeepsafari.

Viktig handelsvara

Te är en av Sri Lankas viktigaste handelsvaror. Inkomsten från produktionen av te utgör ca 2 % av landets bruttonationalprodukt och ger ungefär 700 miljoner USD till statskassan per år.

Direkt och indirekt skapar produktionen av te uppskattningsvis omkring 1 000 000 arbetstillfällen.

Boende och besök på tefabrik

shutterstock_169013003.jpg

Ni kan besöka en av områdets mest välkända teplantager och fabriker. Lipton’s Seat och Dambatanne Tea Factory, som ligger på toppen av Poongala Hill, är den perfekta platsen för att få en intressant genomgång av teets väg från blad på kvisten på tebusken till frukostbordet där hemma. Idag är Sri Lanka världens näst största teproducent, så det har hänt mycket sedan James Taylor planterade de första tebuskarna här år 1867. Ni får följa med under större delen av processen, se maskinerna som används och naturligtvis smaka på den färdiga produkten. Ni får såklart även ställa frågor under tiden.

Efteråt kan ni ta med barnen på en kort promenad genom det imponerande gröna havet av tebuskar. Ni kanske till och med kan testa vem i familjen som är den snabbaste teplockaren, med assistans från specialisterna.

En av världens största

Sri Lanka är världens fjärde största teproducent, och år 1995 räknades landet som världens största exportör av te med ca 23 % av världens totala export. Idag har Sri Lanka passerats av Kenya som nu är världens största exportör.

Sri Lankas stora teproduktion beror delvis på det gynnsamma klimatet som råder på landets centrala högland. Det är tack vare lägre temperaturer, en högre luftfuktighet och tillräckligt mycket regn som detta är en bra plats för produktion av te.

Sri Lankas teindustri startades år 1867 av brittiske James Taylor.

Om ni skulle vilja smaka på det välkända srilankesiska teet och uppleva vackra teplantager på en av våra resor till Sri Lanka så kan ni ta läsa mer här.

Läs mer