Hitta din resa
Vuxna
- +
Barn
- +
9Floathouse Kanchanaburi Hotel
Resor till Thailand
Istock 507155882
Resor till Thailand
Bangkok Båd
Resor till Thailand
Shutterstock 488007703
Resor till Thailand
Istock 503342331
Resor till Thailand
Rejser til Thailand. Sejl med de unikke longtail boats
Resor till Thailand

Praktisk information

FÖRE AVRESA

Pass och visum

Alla resenärer ska ha ett personligt och giltigt pass vid inresa i Thailand. Detta gäller även barn. Det är resenärens eget ansvar att ha ett giltigt pass. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Som svensk medborgare behöver man inte ha ett visum för att besöka Thailand, förutsatt att vistelsen i landet inte överstiger 1 månad. När du ankommer till Thailand får du en stämpel i ditt pass.

Vaccinationer

Som resebyrå får man inte ge rådgivning om vaccinationer, och därför är det viktigt att du kontaktar en resemedicinsk mottagning eller din läkare för rådgivning och vägledning. På Vårdguidens hemsida (https://www.1177.se/Tema/Vaccinationer/) kan du läsa mer om vilka rekommendationer som finns för olika destinationer.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar alltid att resenären tecknar en reseförsäkring som inkluderar sjukdom och hemtransport. Det kan bli en väldigt dyr resa om ni behöver behandling på sjukhus eller hemtransport utan att vara försäkrade.

Vi rekommenderar Europeiska ERV.

Situationen i Thailand

Vi rekommenderar alltid att ni undersöker den aktuella situationen i det land ni ska resa till. Detta kan ni göra på Utrikesdepartementets hemsida (https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/), som ger råd och information till svenska resenärer om säkerhetssituationen i olika länder och områden. Här framgår det om UD avråder från resa pga. risk för krig, terrorism, social oro, naturkatastrofer, kriminalitet eller liknande.

INCHECKNING

Incheckning online

Många flygbolag erbjuder incheckning online. Hur lång tid för avresa ni kan checka in varierar, ibland är det 12 timmar före avresa och ibland flera dagar i förväg.

På flygplatsen

På avresedagen rekommenderar vi att ni befinner er på flygplatsen minst 2 timmar före avgång. Eftersom det kan variera beroende på vilket flygbolag ni reser med, samt från vilken flygplats, så rekommenderar vi att ni undersöker vad som står angående detta på flygplatsens hemsida:

  • Stockholm Arlanda
  • Göteborg Landvetter
  • Köpenhamns flygplats

Bagageregler

Oftast är det tillåtet att ta med 20 kg incheckat bagage samt 7 kg handbagage per resenär. Reglerna kan variera beroende på vilket flygbolag du reser med, därför rekommenderar vi att du undersöker vilka regler som gäller på flygbolagets hemsida. Vi rekommenderar även att ni tecknar en bagageförsäkring, eftersom vårt och flygbolagets ansvar är begränsat när det kommer till försenat eller borttappat bagage.

Handbagage

Kom ihåg att eventuella vätskor i handbagaget ska packas i en återförslutningsbar plastpåse innan ni ställer er i kö till säkerhetskontrollen. Varje enskild behållare får max. innehålla 100 ml (max. 1 liter totalt). Påsen ska visas för säkerhetspersonalen. Dessa regler inkluderar inte mediciner i flytande form (t.ex. vätska eller gelé). Vi rekommenderar att ni före resan tar fram dokumentation på vilka mediciner ni planerar att ta med i ert bagage.

PÅ FLYGET

Tax Free

Vi vill uppmärksamma er på att skattefria varor i handbagaget som är i flytande form (t.ex. parfym, smink, krämer och alkohol) beslagtas vid mellanlandning i Europa. Oftast kan man handla skattefria varor i samband med den sista mellanlandningen och/eller ombord på flyget innan ni har nått slutdestinationen. 

ANKOMST

Borttappat bagage

Om ni inte har fått ert bagage vid ankomsten ska ni kontakta flygbolaget innan ni lämnar flygplatsen. Kontakta även ert försäkringsbolag för att söka ekonomisk kompensation.

Välkomsten

En representant från vår agent i Thailand kommer att ta emot er när ni ankommer.

I THAILAND

Tidsskillnad

Thailand ligger 5 eller 6 timmar före Sverige, beroende på om vi har vinter- eller sommartid.

Valuta

Valutan i Thailand heter Thai Bath och förkortas TBH. Du kan se den aktuella kursen på Riksbankens hemsida.

Kreditkort

Internationella kreditkort kan användas på många ställen i Thailand, men ni kommer märka att många småbutiker och kiosker inte tar emot kreditkort. Detta gäller även när ni åker taxi eller handlar på marknader, och därför är det en bra idé att alltid ha med sig lite kontanter. Försök att använda er av de bankomater som ligger i anslutning till en bank, och var annars väldigt noggranna med att skydda er pinkod om ni använder maskinerna på gatan. Det finns en max. gräns för hur mycket man får ta ut per dag, gränsen beror på korttypen samt vilken bank ni har. Ett tips är att kontakta er bank angående detta innan resan.

Kranvatten

Ni bör inte dricka vattnet som finns i kranarna, utan istället köpa vatten på flaska. En vattenflaska kostar inte särskilt mycket och kan köpas överallt.

Elektricitet, mobiltelefoni och internet

I Thailand är strömstyrkan 220 volt, men de har inte samma eluttag som vi har i Sverige och därför krävs en adapter. Ni kan antingen ta med en adapter hemifrån eller köpa en billigt i lokala matbutiker och kiosker. Var förberedda på att det kan vara dålig mobiltäckning på en del platser, detta gäller framförallt vid regnskogar och utanför storstäderna. Ett bra tips är att skicka ett e-mail till dig själv med viktig information, såsom ditt pass nr., bild på körkort, telefonnummer till banken om du behöver spärra ditt kort, flygtider etc. Har du gjort det kan du lätt få en översikt över all viktig information om du exempelvis skulle råka ut för stöld.

Dricks

Vanligtvis ger man inte dricks i Thailand, men med det sagt så är det ingen som säger att det inte uppskattas om man ger dricks som tack för en god upplevelse.

Klimat

Jämfört med klimatet här i Sverige är det thailändska klimatet varmt med en hög luftfuktighet. Vädret varierar beroende på vart i landet ni befinner er, men oftast är det som torrast i perioden november till mars.

Klädsel

Om ni ska besöka tempel eller andra heliga platser i Thailand ska ni komma ihåg att täcka både knän och axlar. På en del platser, såsom Grand Palace i Bangkok, behöver man ha långbyxor och långärmad tröja. Förutom detta är det viktigt att man tar av sig skorna om man ska gå in i en byggnad där det finns en staty av Buddha. Detta gör man för att visa respekt för religionen i landet.

Lokaltrafik

Det är nästintill omöjligt att inte stöta på en tuk-tuk när man är i Thailand. Det är inte det säkraste transportmedlet, men det är ganska billigt. Avtala alltid ett pris med chauffören innan ni kör och betala först när ni har kommit fram. Ni kommer uppleva att tuk-tuk-chaufförerna erbjuder sig att köra er till butiker och platser där ni inte har varit tidigare. Ni ska inte acceptera dessa erbjudanden, då chauffören får provision för att köra er dit. Ett alternativ till tuk-tuk är en vanlig taxi, vilket är ett säkrare transportmedel och oftast billigare. Undvik taxibilar som står vid turistattraktioner, då dessa oftast är dyrare än dem ni vinkar till er. Startpriset bör vara omkring 35 Baht.

HJÄLP PÅ RESAN

Om det mot all förmodan skulle uppstå problem på resan så ska ni i första hand kontakta vår lokala researrangör, som kommer göra sitt bästa för att hjälpa er. Ni är naturligtvis också välkomna att kontakta oss under våra öppettider. Ni kan skriva till oss på mailadress eller ringa till oss på telefonnummer. Check Point Travel har öppet måndag till fredag från kl. 09.00 till kl. 16.30. Vid nödsituationer utanför våra öppettider kan ni kontakta oss på akuttelefonnummer telefonnummer.

HEMRESA

Återbekräftelse

Det är endast ett fåtal flygbolag som kräver att man återbekräftar hemresan. Detta ska göras senast 72 timmar före avgång, antingen direkt via flygbolaget eller via er reserådgivare. Om det inte är nödvändigt att återbekräfta hemresan rekommenderar vi att ni följer eventuella ändringar på www.checkmytrip.com.

Incheckning

När ni ska resa hem är det en bra idé att vara på flygplatsen i god tid, gärna 2,5 timmar före tidpunkten för avresa. Vi rekommenderar att ni kontrollerar aktuell resplan på www.checkmytrip.com

Elephant (13).jpg
Krabi_Railay beach_126333494.jpg
Hittade du inte det du letade efter?
Ring till oss på +45 86 13 77 44 eller skicka en reseförfrågan